Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Unica indicație pe care o va accepta Lupu în postul de președinte al Curții de Conturi

© Sputnik / Miroslav RotariȘedința Parlamentului RM 21.09.17
Ședința Parlamentului RM 21.09.17 - Sputnik Moldova
Abonare
Marian Lupu a declarat în Parlament că va admite doar o indicație în noua sa funcție de președinte al Curții de Conturi.

CHIȘINĂU, 7 feb – Sputnik. Parlamentul l-a numit astăzi pe democratul Marian Lupu, cu 52 de voturi, în funcția de președinte al Curții de Conturi. Hotărârea Parlamentului intră în vigoare la data adoptării. Mandatul președintelui Curții de Conturi este de cinci ani.

Noul șef al Curții de Conturi a declarat că va depune în această funcție ”eforturi ca rolul instituției să fie mai important”.

”Fiindcă este vorba de interesele cetățenilor și a statului”, a menționat Lupu.

Noul președinte al Curții de Conturi a declarat că nu va admite nicio indicație politică în noua sa activitate. Lupu a spus că va face doar o excepție.  

”Unica indicație este doar hotărârea Parlamentului. În toate alte cazuri, nimeni - președintele țării, premierul, președintele Parlamentului, nu poate da indicații. Maxim ce pot face ei este să vină cu sugestii la planul de dezvoltare al instituției”, a declarat noul președinte al Curții de Conturi.

Candidatura lui Marian Lupu la funcția de președinte al Curții de Conturi a fost selectată în urma unui concurs public organizat de Comisia parlamentară economie, buget și finanțe.

Funcția a rămas vacantă după ce fostul președinte, Veaceslav Untilă, a fost ales de aceiași comisie, în baza unui concurs, în funcția director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică.

Marian Lupu  - Sputnik Moldova
Politică
Declarația de ultimă oră a lui Marian Lupu: Din ce cauză pleacă din politică

Potrivit Legii cu privire la Curtea de Conturi, preşedintele Curții de Conturi este numit de Parlament pe un termen de cinci ani, la propunerea preşedintelui Parlamentului, în bază de concurs public, cu votul majorităţii deputaţilor aleşi.

Curtea de Conturi este constituită din șapte membri, inclusiv președintele și vicepreședintele Curții de Conturi.

Preşedintele Curții de Conturi exercită conducerea Curţii în conformitate cu legislaţia şi organizează activitatea acesteia; numeşte şi eliberează din funcţie, în condiţiile legii, personalul Curţii de Conturi; reprezintă Curtea de Conturi în relaţiile acesteia cu alte instituţii din ţară şi de peste hotare; participă, după caz, la şedinţele Parlamentului şi ale Guvernului; organizează şi implementează sistemul de management financiar şi de control intern şi poartă răspundere managerială pentru administrarea alocaţiilor bugetare şi a patrimoniului public aflat în gestiunea Curții de Conturi.

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

Fluxul de știri
0