Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Statistici alarmante: Emigrarea masivă a moldovenilor provoacă șoc pe piața imobiliara

© Sputnik / Кирилл Брага / Accesați arhiva multimediaMacara la un șantier
Macara la un șantier - Sputnik Moldova
Abonare
Moare și ultimul domeniul al economiei naționale care mergea cât de cât bine în Moldova. Exodului masiv al moldovenilor afectează puternic piața imobiliară și domeniul construcției de locuințe. În anul trecut, companiile din acest domeniu au solicitat și au obținut mult mai puține autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale şi nerezidențiale decât în 2017.

CHIȘINĂU, 6 feb – Sputnik. Știre îngrijorătoare pe piața imobiliară: în anul 2018 au fost eliberate 3266 de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale şi nerezidențiale, în scădere cu tocmai 16,6 la sută față de 2017.

Tot mai puține șantiere de construcții: atât în orașe, cât și în sate

банкноты номиналом 200 лей - Sputnik Moldova
Incredibil: Câți ani trebuie să muncească un moldovean cu venituri medii pentru o locuință

Biroul Național de Statistică informează că, după mediul de rezidență, din numărul total al autorizațiilor de construire eliberate pentru clădiri, pentru mediul urban au fost eliberate 1689 de autorizații de construire sau cu 16,7 la sută mai puțin față de anul precedent. În același timp, pentru mediul rural au fost eliberate 1577 de autorizații sau cu 16,5 la sută mai puțin față de anul 2017.

Sub aspect geografic, în anul 2018, comparativ cu 2017, s-a înregistrat o scădere a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădirile rezidenţiale în toate regiunile: în regiunea Centru - cu 185 de unități, în regiunea Nord - cu 42 de unități, în municipiul Chişinău - cu 40 de unități, în autonomia găgăuză - cu 16 unităţi, în regiunea Sud - cu 4 unităţi.

În decădere este întregul domeniu al construcțiilor, nu doar la locuințelor

Стройка  - Sputnik Moldova
Pericolul pe care îl comportă programul "Prima Casă"

Pentru clădirile nerezidențiale, în anul 2018, numărul de autorizații este în scădere în regiunea Nord - cu 135 de unităţi, în autonomia găgăuză - cu 125 de unităţi, în regiunea Sud - cu 84 de unităţi, în regiunea Centru - cu 41 de unităţi. Și doar în municipiul Chişinău s-au înregistrat cu 22 de autorizaţii de construire a clădirilor nerezidenţiale mai mult faţă de anul 2017.

L-am solicitat pe expertul în domeniul financiar Dionisie Comerzan să ne spună care este cauza acestei căderi bruște a numărului de autorizații în construcții. El ne-a spus că această evoluție a lucrurilor se datorează plecării masive a moldovenilor peste hotare și, în special, a faptului că cei care pleacă își vând locuințele din Moldova ca să-și procure altele peste hotare.

Statisticile arată că economia țării este pe marginea prăpastiei: Când ne prăbușim?>>>

"Eu consider că oferta pe piața primară este micșorată de companiile dezvoltatoare din cauză că cererea de imobile este în scădere, iar oferta de vânzare pe piața secundară este în creștere", a spus expertul.

Moldovenii pleacă și își vând locuințele pentru că nu vor să revină acasă

Valeriu Sainsus - Sputnik Moldova
Explicația demografului: Cine va popula Moldova în locul moldovenilor plecați peste hotare

Altfel spus, Dionisie Comerzan susține că din cauza numărului mare de locuințe care sunt vândute de moldovenii care pleacă, companiile de construcții nu vor să construiască locuințe noi deoarece oferta este mare pentru prima categorie, respectiv, în general, cererea este mică.

"Aceasta se datorează emigrației. Dacă mai înainte moldovenii plecau peste hotare că sa facă un ban și să-și cumpere un imobil în Moldova, acum aceeași moldoveni se stabilesc peste hotare și își vând imobilele procurate anterior pentru a-și procura deja ceva în țara în care au emigrat. Persoanele care la moment emigrează pleacă cu tot cu familii. Și unii dintre ei își vând la rândul lor imobilele procurate anterior din banii făcuți în țară", a mai spus expertul financiar Dionisie Comerzan.

Fluxul de știri
0