Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Președintele Dodon nu exclude alegerile parlamentare anticipate după 24 februarie 2019

© Sputnik / Miroslav RotariПарламент
Парламент - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Igor Dodon nu exclude posibilitatea dizolvării Parlamentului și anunțării alegerilor parlamentare anticipate după scrutinul din 24 februarie 2019.

CHIȘINĂU, 6 feb – Sputnik, S.P. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avansat câteva scenarii privind votul din 24 februarie și evoluția lucrurilor după alegeri.

În cadrul uni interviu realizat în studioul radio Sputnik Moldova el a anunțat primul scenariu ar fi ca Partidul Socialiștilor să obțină suficiente voturi ca să creeze singur o majoritate parlamentară.  

Al doilea scenariu avansat de șeful statului ar fi ca două partide politice ce au acces în Parlament să constituie o majoritate parlamentară. Deși, a spus Igor Dodon, acest scenariu este puțin probabil.

Președintele Republicii Moldova Igor Dodon - Sputnik Moldova
Politică
Gaze mai ieftine cu 25% pentru Moldova: Ce a discutat Igor Dodon cu șeful Gazprom - Video

"Antipatia între cele trei forțe politice de bază (PSRM, PDM și blocul Acum) care ar putea să intre în Parlament este destul de mare. Însă eu, în calitate de președinte al țării, care nu mă implic în campania electorală, eu ca președinte voi fi obligat să accept orice coaliție, pentru că acesta este votul direct al cetățenilor. Dacă se va forma o majoritate parlamentară între aceste trei formațiuni, între două dintre acestea trei sau toate trei, eu nu știu, deși eu nu cred în asta pentru că eu știu ce cred socialiștii, dar dacă se formează, democrații cu Acum, de exemplu, atunci eu în calitate de președinte al Republicii Moldova, chiar dacă simpatiile mele sunt de partea altora, eu sunt obligat să accepte această majoritate parlamentară pentru că este votul direct al cetățenilor. Și trebuie să semnez candidatura la funcția e prim-ministru pe care ei o propun și eu așa și am să procedez", a spus Dodon.

Al treilea scenariu – cel mai prost scenariu

Al treilea scenariu după care ar putea evolua lucrurile după 24 februarie ar fi crearea unei majorități parlamentare de către un partid care nu a obținut majoritatea, dar care ar corupe deputați din alte fracțiuni. În opinia lui Dodon, acesta ar fie cel mai prost scenariu.  

"Este și al treilea scenariu: în caz că un partid care nu a obținut majoritatea prin vot direct va încerca să rupă deputați din alte fracțiuni pentru a-și crea propria majoritate din deputați transfugi, atunci acesta este cel mai rău scenariu", spus el.

El a insistat pe această idee, spunând că în acest caz nu va accepta candidatura prim-ministrului.

"Scenariu trei, când prin corupe cineva își asumă riscul să facă un guvern nelegitim, atunci vom avea alegeri parlamentare anticipate. În cazul scenariu trei, atunci evident că președintele nu va accepta candidatura prim-ministrului emanată de această majoritate și se va ajunge la blocaj și destabilizare", a reiterat el.

Igor Dodon a avansat și al patrulea scenariu, în care nu este creată o majoritate parlamentară.

"Al patrulea scenariu – alegeri anticipate, în care nu va merge nici unul dintre cele 3 scenarii. Eu nu-mi doresc să ajungem la acest scenariu, însă dacă ajungem, am să insist să fie cât mai repede dizolvat Parlamentatul pentru ca alegerile anticipate să aibă loc odată cu alegerile locale. Ca să nu chinuim lumea de două ori", a spus conchis președintele Igor Dodon.

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

Fluxul de știri
0