Boală gravă care afectează cel mai des femeile

© Sputnik / Vitaliy Ankov / Accesați arhiva multimediaЛаборатория
Лаборатория - Sputnik Moldova
Abonare
Cercetătorii americani au ajuns la concluzia că boala Alzheimer afectează cel mai frecvent femeile.

CHIȘINĂU, 6 feb – Sputnik. Creierul femeii are capacitatea de a acumula fragmentele de proteină pe care organismul le produce în mod normal, ceea ce grăbește dezvoltarea bolii Alzheimer și manifestarea simptomelor clinice ale acesteia. RIA Novosti scrie despre concluziile la care au ajuns oamenii de știință.

”Există numeroase mărturii ale faptului că femeile sunt afectate mai des de boala Alzheimer, însă nimeni nu a făcut o evaluare cantitativă a incidenței acesteia. Noi am verificat dacă există diferențe în ceea ce privește nivelul proteinei ”tau” în creierul femeilor și al bărbaților care încă nu au dezvoltat boala”, scrie Rachel Buckley de la Universitatea Harvard din SUA.

Un vieil homme - Sputnik Moldova
Societate
Studiu: cum poate fi “întinerit” creierul

Și boala Alzheimer, și boala Parkinson sunt provocate de acumularea în celulele nervoase a ”deșeurilor de proteină”, care omoară treptat neuronii în diverse regiuni ale creierului. Moartea acestor neuroni duce la pierderea memoriei și la ”demență senilă” în primul caz, iar în cel de al doilea – la pierderea controlului asupra mișcărilor.

Și într-un caz, și în altul, savanții nu au înțeles deocamdată mecanismul care determină celulele creierului să acumuleze proteine ”tau”, peptide beta-amiloide, proteine alfa-synuclein și alte potențiale cauze ale acestei boli. Din acest motiv, biologii nu doar că nu pot crea medicamente împotriva bolilor Alzheimer și Parkinson, dar nici nu pot înțelege dacă prima este contagioasă și care sunt cauzele dezvoltării acesteia.

Buckley și colegii săi studiază deja de mai mult timp cum se acumulează ambele tipuri de proteină în creierul persoanelor care încă nu suferă de Alzheimer, utilizând tomografia cu emisie de pozitroni și alte sisteme de diagnosticare care scot în evidență aceste aglomerări.

S-a trezit bărbatul din somn - Sputnik Moldova
Savanții sunt șocați: Sforăitul ca simptom al demenței

Cercetătorii au vrut să afle recent dacă există diferențe în formarea acestor molecule și ”ghemuri” ale acestora la bărbații și femeile care încă nu suferă de demență, dar se află în grupul de risc și la pacienții crea au ajuns deja victime ale bolii Alzheimer.

Cercetările efectuate pe 30 de voluntari au arătat că la persoanele sănătoase nu au existat diferențe în ceea ce privește cantitatea de proteine ”tau” și beta-amiloide. Însă în cazul apariției unei cantități chiar și foarte mici de beta-amiloid în creierul voluntarilor, tabloul se schimba brusc.

În medie, creierul femeilor bolnave conținea cu 6-10% mai multe proteine ”tau” decât al bărbaților cu aceeași cantitate de ”deșeuri” de al doilea tip. În cazuri grave, diferența poate ajunge și până la 40-70 de procente.

Potrivit neurofiziologilor, aceste schimbări apăreau mai pregnant și mai rapid în cortextul entorinal, un centru al memoriei care, de regulă, este afectat în primul rând de boala Alzheimer. Savanții consideră aă aceste mici diferențe în ceea ce privește cotele normale ale proteinei ”tau” și beta-amiloide pot accelera degenerarea țesuturilor nervoase și contribuie la dezvoltarea rapidă a demenței.

Este interesant că la concluzii similare au ajuns epidemiologii străini, inclusiv ruși, care au studiat răspândirea epidemiei de demență și alte tulburări ale sistemului nervos legate de boala Alzheimer. Calculele lor au arătat că de această boală suferă 27 de mii de reprezentante ale sexului frumos și aproximativ 17 mii de bărbați.

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

Fluxul de știri
0