CHIȘINĂU, 5 feb – Sputnik. Tipografia Centrală va începe astăzi tipărirea buletinelor de vot pentru referendumul republican consultativ din 24 februarie 2019, ce urmează a fi distribuite secțiilor de votare deschise peste hotarele țării. La procesul de tipărire a primului lot de buletine de vot vor asista membrii Comisiei Electorale Centrale, reprezentanții concurenților electorali, mass-media și observatorii acreditați.
Pe 24 februarie, în aceiași zi cu alegerile parlamentare, în Republica Moldova va fi organizat un referendum consultativ. La acest plebiscit cetățenii vor trebui să se pronunțe dacă susțin propunerea de a reduce numărul deputaților din Parlament de la 101 la 61 și dacă poporul poate să demită deputații din funcție dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile.
Astfel, pentru a vota la referendum, alegătorii vor primi câte două buletine de vot. Alte două buletine vor fi oferite fiecărui votant în cadrul scrutinului parlamentar: unul în care va vota în circumscripția națională și cel de-al doilea – în circumscripția uninominală.
CEC a stabilit deja ce culoare vor avea buletine de vot pentru referendumul republican consultativ din 24 februarie 2019. Buletinele de vot se vor tipări pe hârtie opacă. Un buletin va conține întrebarea „Sunteți pentru reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61?” și va avea culoarea galben pal. Buletinul pe care va fi imprimată întrebarea „Sunteți pentru ca poporul să poată revoca (demite) deputații din funcție dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile lor?” va avea culoarea bej.
Tirajul buletinelor de vot la alegerile parlamentare și referendumul republican consultativ din 24 februarie 2019 pentru secțiile de votare din străinătate reprezintă un număr total de 1 981 200 exemplare, dintre care în limba română 1 617 800 de exemplare şi 363 400 de exemplare în limba rusă.
Buletinele de vot tipărite vor fi distribuite consiliilor electorale de circumscripție electorale uninominale, iar ulterior acestea vor fi expediate birourilor electorale ale secțiilor de votare constituite în afara Republicii Moldova. În conformitate cu prevederile Codului electoral, CEC expediază buletinele de vot birourilor electorale ale secţiilor de votare constituite în afara Republicii Moldova cu cel puţin trei zile înainte de ziua alegerilor, pornind de la numărul estimativ de alegători stabilit în baza informaţiei prezentate de Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene şi a celei acumulate de CEC, dar nu mai mult de 5000 de buletine de vot pentru fiecare secţie de votare.
CEC a stabilit, la propunerea Guvernului Republicii Moldova, organizarea a 125 de secţii de votare în străinătate pentru alegeri și referendumul republican consultativ din 24 februarie.
Astăzi, CEC urmează să aprobe modelul și textul buletinului de vot pentru alegerile parlamentare în circumscripția națională din 24 februarie 2019.