Oameni in etate - Sputnik Moldova
Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldovenii din Germania: Cele mai bine plătite locuri de muncă în funcţie de regiune

© REUTERS / Fabrizio BenschDie Quadriga auf dem Brandenburger Tor
Die Quadriga auf dem Brandenburger Tor - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
În anumite zone ale Germaniei se câştigă mult mai bine decât în altele. Diferenţele salariale la nivel regional pot fi surprinzătoare. Astfel, diferența salarială pentru același loc de muncă poate ajunge la aproape 18.000 de euro.

BUCUREŞTI, 4 feb – Sputnik, Doina Crainic. Dacă doriţi un venit mai ridicat, trebuie să vă gândiți la locul unde doriți să îl câștigați. În unele landuri federale, salariile sunt semnificativ mai mari decât în altele, fiind vorba de aceeași pregătire și acelaşi nivel de muncă, după cum arată un raport în care sunt analizate datele cu privire la 492.171 de salariați din toate cele 16 state federale.

Бундестаг ФРГ - Sputnik Moldova
Din 1 martie, moldovenii din Germania pot primi pensie din acest stat

După cum arată portalul salary.de, angajații primesc cele mai mari salarii în Hesse. Aici, nivelul salariilor este cu 14,1% mai mare decât media națională. În plus, Hesse este un land federal atractiv pentru cei care vor să-şi înceapă o afacere sau pentru ucenici. La începutul carierei, cadrele didactice universitare primesc aici un salariu anual brut de 52.657 de euro în medie. De asemenea, în funcţie de pregătirea lor, tinerii angajați din Hesse câștigă în medie 35,117 de euro. Pentru comparație: un cadru didactic din Meklenburg - Pomerania Occidentală primește, în primii săi ani de activitate, un salariu mediu de 35.057 de euro.

Baden-Württemberg se plasează pe locul doi, cu un nivel peste medie de 108%. Urmează landul Bayern (Bavaria), cu 105,1%. Potrivit datelor, salariul mediu la nivel național este de aproximativ 44.000 de euro.

De asemenea, conform raportului, angajații din Meklenburg - Pomerania de Vest câștigă cel mai puțin. Aici salariile sunt cu 24% sub medie. În Brandenburg și Saxonia-Anhaltm, salariile sunt cu 21% mai mici. În Saxonia, angajații merg acasă cu 20% mai puţin, iar în Turingia cu 10% mai puțin. Astfel, nivelul de salarizare în landul Hesse este cu 38% mai mare decât cel din Mecklenburg-Vorpommern.

Берлин - Sputnik Moldova
Cele mai prost plătite meserii în Germania. Posturile în care e nevoie de moldoveni

Totuşi, în ciuda diferențelor de salarizare ridicate, estul și vestul se apropie. Potrivit unui studiu din 2017, diferența de remunerare era de 25,2% la acel moment. Conform analizei actuale, această diferenţa s-a redus cu 1,3 puncte, ajungând la 23,9%.

Analiza este interesantă având în vedere şi factorul „capitală” a respectivului stat federal. În ceea ce priveşte comparaţia dintre capitalele provinciale, Stuttgart are un avantaj în această privinţă. Aici, angajații salariați câștigă cu 24,8% mai mult decât media națională, capitală urmată imediat de Munchen, unde angajaţii primesc cu 24,4% mai mult. Orașele Dusseldorf (117,7%) și Wiesbaden (115,6%) sunt aproape la egalitate. Hamburg se situează pe locul cinci, cu 105,9%. „Locurile din spate” sunt ocupate de Schwerin (78,3%), Potsdam (84,2%), Erfurt (84,4%), Magdeburg (84,8%) și Dresden (86,2%).

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

Fluxul de știri
0