Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Din 1 martie, moldovenii din Germania pot primi pensie din acest stat

© Sputnik / Tatyana FirsowaБундестаг ФРГ
Бундестаг ФРГ - Sputnik Moldova
Abonare
Din 1 martie, cetățenii Republicii Moldova, care au desfăşurat o activitate temporară de muncă în Germania, la atingerea vârstei de pensionare vor putea beneficia de pensie din acest stat, iar după caz, cu pensii de dizabilitate, cauzate de boli obișnuite, de accidente de muncă sau boli profesionale, și de pensii de urmaş.

CHIȘINĂU, 28 ian – Sputnik. Cetățenii Republicii Moldova care au activat legal și au achitat contribuții de asigurări sociale pe teritoriul Germaniei își vor putea stabili, din 1 martie 2019, pensia pe teritoriul acestui stat.

Пенсионеры - Sputnik Moldova
Ce acte trebuie să prezentați la stabilirea pensiei dacă ați pierdut carnetul de muncă

Pe 1 martie va intra în vigoare Acordul în domeniul securităţii sociale dintre Republica Moldova şi Republica Federală Germania. Documentul a fost ratificat de Bundestag. Acordul bilateral stipulează condiţiile stabilirii pensiei pentru limita de vârstă, de dizabilitate, de urmaş precum şi pensiei şi indemnizaţiei de dizabilitate cauzate de accidente de muncă din ambele state.

Acordul prevede că cetăţenii Republicii Moldova, care au desfăşurat o activitate temporară de muncă în Germania, la atingerea vârstei de pensionare vor putea beneficia de pensie din acest stat. Documentul prevede că, pe perioada de activitate, moldovenii vor fi asiguraţi, după caz, cu pensii de dizabilitate, cauzate de boli obişnuite, de accidente de muncă sau boli profesionale, și de pensii de urmaş.

”Potrivit documentului, persoanelor care au activat legal şi au achitat contribuţii de asigurări sociale pe teritoriul Germaniei, la atingerea vârstei de pensionare conform legislaţiei acestui stat, le va fi acordată pensia, care urmează a fi transferată pe contul bancar deschis în Republica Moldova”, explică responsabilii de la Casa Națională de Asigurări Sociale.

Înțelegerea administrativă pentru aplicarea acordului relevă modalitățile de comunicare, de schimb de informație și de documente dintre instituțiile celor două state la stabilirea dreptului la prestații sociale, astfel ca persoana beneficiară să fie scutită de necesitatea de a se deplasa în statul respectiv. Aceste proceduri se vor efectua prin sistemele informaționale ale instituțiilor, implicate în realizarea prevederilor Acordului.

Angajamentele statelor contractante constau în asigurarea cu pensii și indemnizații de dizabilitate, cauzate de muncă, accidente și boli profesionale, dobândite corelativ părții contribuțiilor de asigurări sociale, chiar și când au îndeplinit lucrarea pe teritoriul altui stat contractant, precum și în cazul agravării unor boli.

Prestațiile vor fi calculate și achitate în cazul accidentelor de muncă și bolilor profesionale doar pentru perioada de asigurare, realizată pe teritoriul propriu, prin aplicarea principiului proporționalității.

La calcularea și stabilirea indemnizațiilor, fiecare stat va aplica legislația națională în domeniu.

Пенсионер - Sputnik Moldova
Societate
Important pentru moldovenii care-și stabilesc pensiile în Rusia

Măsuri analogice de securitate socială sunt prevăzute şi pentru persoanele cu domiciliul permanent în Republica Federală Germania care au muncit legal pe teritoriul Republicii Moldova. Fiecare ţară semnatară achită partea de pensie calculată pentru stagiul de cotizare realizat pe teritoriul ei.

Republica Moldova are semnate 13 acorduri privind securitate socială cu țări din UE și Turcia, 11 dintre care se aplică cu succes. Casa Naţională de Asigurări Sociale aplică 11 acorduri în domeniul securităţii sociale cu Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania. Acordul cu Germania este al 12-lea la număr. De asemenea, în anul 2017 a fost semnat acordul cu Turcia, care va intra în vigoare după finalizarea tuturor etapelor procesului de ratificare a documentului de către ambele părţi.

Mai bine de 530 de cetăţeni ai Republicii Moldova, domiciliaţi pe teritoriul altor state contractante, beneficiază de pensii stabilite şi transferate pe teritoriul altui stat contractant.

Moldovenii stabiliți peste hotare pot primi pensie din Moldova

Din ianuarie 2019, unii moldoveni care s-au stabilit cu traiul peste hotare și au ajuns la vârsta de pensionare pot primi pensia din Republica Moldova. Din 1 ianuarie 2019, a intrat în vigoare legea care prevede că pensionarii din Moldova stabiliți cu traiul în străinătate pot să beneficieze de dreptul la pensie în țara noastră.

Potrivit noii legi, persoana care şi-a stabilit domiciliul într-un stat cu care Republica Moldova nu are încheiat un acord privind asigurările sociale va putea depune cererea de pensionare şi actele necesare la organul teritorial de asigurare socială de la ultimul domiciliu din Republica Moldova, care se înregistrează în mod obligatoriu.

Schimbarea se referă în mod special la cetățenii Republicii Moldova care au îndeplinit toate condițiile de a primi pensie pe teritoriul țării noastre.

Bani - Sputnik Moldova
Societate
Pensionarii care vor să le fie mărită pensia trebuie să prezinte aceste acte

Statul va transfera pensia cetățeanului Republicii Moldova în țara în care acesta s-a stabilit cu traiul. Este vorba de orice stat, chiar dacă țara noastră nu va avea cu acesta un acord de colaborare socială. Pensia va fi transferată în lei, dar va fi convertită imediat la locul de trai în valuta țării în care beneficiarul s-a stabilit cu domiciliul.

Potrivit noii redacții a legii, acești beneficiarii de pensie vor trebui să prezinte o dată în an un certificat de viață, ”în scopul de a confirma dacă beneficiarul de pensie stabilit cu domiciliul în străinătate este în viață și pentru a evita achitarea dublă a pensiei”.

Pensiile stabilite până la 1 ianuarie 1999 vor fi recalculate>>>

Astfel, în cazul în care persoana beneficiază de pensie din Republica Moldova și are domiciliul în străinătate, aceasta are obligația de a transmite pe adresa Casei Naționale de Asigurări Sociale, la fiecare 12 luni, un certificat de viață. Dacă beneficiarul de pensie prezintă sau transmite certificatul de viață după expirarea celor 12 luni, plata pensiei va fi reluată din data suspendării.

Beneficiarul de pensie va completa certificatul de viață și îl va semna la misiunea diplomatică/oficiul consular al Republicii Moldova de pe teritoriul statului de domiciliu sau la subdiviziunile teritoriale ale Casei Naționale de Asigurări Sociale, care va autentifica faptul că acest document a fost semnat personal de titularul drepturilor sociale.

În cazul în care beneficiarul nu prezintă sau nu transmite certificatul de viață în termenul indicat, Casa Națională de Asigurări Sociale suspendă plata pensiei acestuia începând cu luna următoare lunii expirării celor 12 luni.

Fluxul de știri
0