Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Erdogan: Trump trebuie să-și respecte promisiunea de a retrage trupele SUA din Siria

© Sputnik / Miroslav RotariRecep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan  - Sputnik Moldova
Abonare
Turcia așteaptă ca președintele american Donald Trump să își respecte promisiunea de a retrage trupele militare americane din Siria în viitorul apropiat, a declarat duminică președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

CHIȘINĂU, 5 feb – Sputnik. Preşedintele turc a declarat că zona-tampon din nordul Siriei ar trebui controlată de Turcia și că ţara sa va face tot posibilul să menţină securitatea în zonă.

„Domnul Trump a promis că Statele Unite se vor retrage de la est de Eufrat. Sperăm că această promisiune va fi respectată în viitorul apropiat. Nu vrem să trăim sub amenințare și suntem pregătiți să facem tot ce este necesar pentru a o elimina”, a declarat Erdogan pentru postul turc TRT.

În decembrie, Erdogan a anunțat că Ankara este pregătită să iniţieze o operațiune militară împotriva luptătorilor kurzi pe malul estic al râului Eufrat, precum și în oraşul Manbij, din nordul Siriei, situat în apropierea graniței cu Turcia, dacă Statele Unite nu îşi retrag trupele din aceste zone.

Siria - Sputnik Moldova
Declarație: Statele Unite se află în Siria pentru a „îngreuna lupta antiteroristă”

Liderul turc a declarat ulterior că a decis să amâne începerea operațiunii militare în Siria, după o convorbire telefonică cu Trump, pe 14 decembrie, în timpul căreia președintele american și-a dezvăluit planul de retragere a trupelor SUA din Siria.

Turcia se opune prezenței miliției kurde în nordul Siriei, susținând că militanții reprezintă o amenințare la adresa securității țării. În ianuarie 2018, Turcia a lansat o operațiune militară în orașul Afrin împotriva Unităților de Protecție a Poporului Kurd (YPG), sprijinite de SUA, considerate de Turcia ca fiind afiliate Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), clasată ca fiind organizație teroristă de Ankara. La rândul său, Damascul a numit operațiunea drept agresiune.

Deputat turc: Denunțarea INF reprezintă un pericol pentru întreaga lume>>>

Totuşi, la sfârșitul lunii decembrie, YPG a predat Manbij forțelor guvernului sirian, pe fondul îngrijorării că Ankara va lansa o operațiune militară împotriva lor.

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

Fluxul de știri
0