Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova
Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Lavrov: UE îi înaintează Venezuelei un ultimatum, dar nu încearcă să medieze criza

© Sputnik / Валерий Мельников / Trecere la banca de fotografiiВстреча глав МИД РФ и Ирака С. Лаврова и Мухаммеда Али аль-Хакима
Встреча глав МИД РФ и Ирака С. Лаврова и Мухаммеда Али аль-Хакима - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
UE încearcă să-și impună propriul format de mediere internațională a crizei din Venezuela în timp ce îl recunoaște pe oponentul lui Maduro în calitate de președinte interimar. Rusia susține inițiativa unui dialog național între toate forțele politice din Venezuela.

BUCUREȘTI, 4 feb – Sputnik. Europa își impune propriul format al inițiativei “grupului de contact”, însă ar fi mai eficientă implicarea tuturor părților pentru reglementarea situației din Venezuela, a declarat ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, potrivit RIA Novosti.

"Am menționat inițiativa Uruguaiyului și Mexicului care au propus reunirea tuturor forțelor politice din Venezuela și am spus că susținem activ o astfel de abordare. Din păcate, acum din Europa, nu din American Latină, anume din Europa este impusă o configurație a medierii internaționale. Uniunea Europeană va propune o inițiativă de creare a unui grup de contact, în care și-a inclus proprii membri, în jur de opt, dacă nu greșesc, sau zece, și un anumit număr de state latinoamericane. Nu e clar în baza căror criterii a fost făcută această selecție. Totodată, nimeni nu i-a invitat nici pe chinezi, nici pe americani și nici pe noi", a declarat Lavrov într-un discurs rostit la Universitatea Slavonă Ruso-Kârgâză.

Президент Венесуэлы Николас Мадуро. Архивное фото. - Sputnik Moldova
Venezuela: Reacție la declarațiile lui Trump privind o posibilă intervenție militară a SUA

“De ce UE se consideră în drept să dicteze condițiile pentru eforturile de mediere internațională? Nu știu. Probabil, ar fi mai civilizat și eficient ca toți cei care sunt interesați de reglementarea crizei din Venezuela să se reunească până a anunța ceva, să discute între ei cum ar putea fi ajutat acest popor. Însă ambiția UE de a juca un rol de frunte în impunerea unor condiții de mediere provoacă mai multe întrebări pentru că această mediere este impusă de statele care au intrat în acest grup de contact, majoritatea dintre care, dacă nu chiar toate, s-au alăturat ultimatului care expiră astăzi. Ei au cerut, acum opt zile, ca până astăzi Maduro să anunțe noi alegeri prezidențiale. Acest lucru presupune că acești mediatori trebuie astăzi să-l recunoască pe oponentul lui în calitate de nou președinte interimar al țării. Nu așa se mediază. Acesta deja e un ultimatum, nu o tentativă de a găsi un numitor comun”, a subliniat ministrul rus de externe.

Rusia vrea dialog între toate forțele politice din Venezuela

Rusia susține inițiativele de reglementare a situației din Venezuela în baza unui dialog între forțele politice, iar varianta unei intervenții militare, pe care o examinează SUA, subminează toate fundamentele dreptului internațional, consideră Lavrov.

Vladimir Putin - Sputnik Moldova
Rusia
Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, susține puterea legitimă din Venezuela

“Ieri, în comentariile sale el (Donald Trump, n.r.) a spus că examinează varianta unei intervenții militare. Cred că nu trebuie să menționez că acest lucru subminează toate fundamentele dreptului internațional. E incredibil cum toată Uniunea Europeană s-a aliniat iarăși în spatele SUA și înaintează ultimatumuri, declarând că alegerile care i-au adus cel de-al doilea mandat președintelui Maduro au fost nelegitime. Chiar dacă am aborda această problemă din punct de vedere logic, alegerile au avut loc în luna mai a anului trecut. Conform procedurii stabilite, inaugurarea urma să aibă loc în ianuarie a acestui an. Dacă acum se afirmă că alegerile au fost nelegitime, de ce au tăcut din mari 2018? De ce nu au evocat mai devreme această problemă?”, a declarat oficialul rus.

Venezuela: un examen de capacitate al multipolarității în fața dictatului global>>>

"Așadar, inspirarea și orchestrarea acestei situații este una evidentă pentru noi. Vom apăra dreptul internațional și vom susține acele inițiative pe care le propun unele state din America Latină, în special Mexic și Uruguay și care sunt îndreptate spre crearea unor condiții pentru un dialog național cu participarea tuturor forțelor politice din Venezuela", a adăugat Lavrov.

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

Fluxul de știri
0