Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Rusia: Întâlnirea în formatul „5+2” va fi posibilă după formarea noului Guvern al Moldovei

© Sputnik / Максим Блинов / Accesați arhiva multimediaClădirea MAE al Rusiei , Moscova
Clădirea MAE al Rusiei , Moscova - Sputnik Moldova
Abonare
Procesul de coordonare a termenelor și locului următoarei întâlniri a fost oprit deoarece, în legătură cu alegerile parlamentare din 24 februarie, vicepremierul Moldovei Cristina Lesnic, reprezentantul politic în formatul „5+2”, a degrevat din funcție așa cum prevede legislația.

CHIȘINĂU, 4 feb – Sputnik. Pregătirile pentru următoarea rundă de negocieri în formatul „5+2” vor putea demara doar după ce va fi format noul Guvern al Republicii Moldova, a declarat în interviul acordat pentru RIA Novosti directorul departamentului pentru colaborare europeană al MAE al Rusiei, Andrei Kelin.

„Cu părere de rău, în momentul de față procesul de coordonare a termenelor și locului următoarei întâlniri a fost încetinit deoarece, în legătură cu alegerile parlamentare din 24 februarie, vicepremierul Moldovei Cristina Lesnic, reprezentantul politic în formatul „5+2”, a degrevat din funcție așa cum prevede legislația”, a declarat diplomatul, răspunzând la întrebarea cu privire la data noii runde  de negocieri în problema transnistreană.

Totodată, Kelin a subliniat este desfășurată o activitate intensă împreună cu reprezentantul președintelui în exercițiu al OSCE în problema transnistreană, Franco Frattini, și șeful misiunii OSCE în Moldova, Claus Neukirch.

Снегопад в Тирасполе - Sputnik Moldova
Politică
Unii agenți economici se vor bucura de facilități la intrarea în regiunea transnistreană

„Apelul nostru este ca ședințele în formatul „5+2” să se desfășoare cu regularitate, de dorit de cinci – șase ori pe an, așa cum este prevăzut în documentele de reglementare. O astfel de activitate va permite ca situația să fie ținută sub control, să fie coordonate pozițiile și să fie exercitată o influență asupra procesului de negocieri. În declarația adoptată de Consiliul Miniștrilor de Externe ai țărilor membre OSCE care a avut loc la Milano (6 – 7 decembrie 2018), a fost subliniat încă o dată rolul formatului „5+2” ca singura platformă, recunoscută la nivel internațional, de negocieri privind reglementarea diferendului transnistrean”, a adăugat Kelin.

La negocierile privind reglementarea diferendului transnistrean în formatul „5+2” participă Moldova și Transnistria ca părți în conflict, Rusia, Ucraina, OSCE - în calitate de intermediari; Uniunea Europeană și SUA, ca observatori. Ultima rundă de negocieri în acest format a avut loc pe 29 – 30 mai 2018 la Roma, unde a fost semnat Protocolul de la Roma care stabilește o serie de înțelegeri și obligații ale părților.

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

Fluxul de știri
0