Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Gata cu răbdarea autorităților! Instituții private și publice riscă amenzi de milioane

© Sputnik / OsmatescoVictor Macovei
Victor Macovei - Sputnik Moldova
Abonare
Victor Macovei, expert al Asociației pentru Protecția Vieții Private, a vorbit, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, despre abaterile admise de mai multe instituții private și de stat în domeniul protecției datelor personale.

În primăvara anului 2018, statele membre ale UE au adoptat Noul Regulament General privind Protecția Datelor. Iar în toamna anului trecut, Parlamentul de la Chișinău a votat în prima lectură noul proiect de Lege cu privire la protecția datelor cu caracter personal, elaborat în baza legislației europene. Se estimează că aceste schimbări vor proteja mai bine informația personală despre cetățeni, la care au acces multe instituții publice și private. Care este situația, în prezent, în Republica Moldova, în domeniul protecției datelor personale? Și ce vor schimba noile norme care urmează să fie implementate? La aceste întrebări au răspuns invitații emisunii ”ATITUDINI”: Victor Macovei, expert al Asociației pentru Protecția Vieții Private, Maria Dastic, ofițer de presă al Centrului Național pentru Protecția datelor cu Caracter Personal și Diana Buciușcan, responsabil de protecția datelor cu caracter personal în cadrul unei companii de telecomunicații.

În Republica Moldova, subiectul protecției datelor personale se află în vizorul autorităților de zece ani. Totuși, în prezent nu există încă o lege care să protejeze în totalitate aceste informații.

”Soluția este de a duce până la capăt lucrurile începute. Inclusiv acel proiect de lege care a fost votat doar în prima lectură, în toamna anului 2018. Respectiv, noi am rămas, deocamdată, cu acele reguli vechi și principii depășite, care nu ne oferă soluții pentru problemele existente”, a notat Victor Macovei.

Măsurile prevăzute în proiectul de lege, care reglementează domeniul protecției datelor personale, va determina instituțiile responsabile să utilizeze adecvat aceste informații. Pedepsele vor fi atât de mari, încât o singură abatere ar putea afecta grav activitatea desfășurată.

”În prezent, amenzile variază între 3000 și 15000 de lei. De aceea,  mulți nici nu se complică, pentru ca își permit să suporte aceste cheltuieli. Noul proiect prevede însă amenzi de milioane de lei. Totodată, suplimentar, cei care vor încălca legea nu vor mai avea dreptul să prelucreze date personale. Pentru orice instituție aceasta este grav. Nu vor achita nici măcar salarii”, a explicat Victor Macovei.

Băncile sunt în topul instituțiilor care încalcă prevederile cu privire la protecția datelor personale. În prezent, la perfectarea unui credit, instituțiile financiare solicită copia buletinului de identitate a solicitantului și fidejusorului, persoana care garantează returnarea împrumutului. Potrivit legislației din domeniul protecției datelor personale, această revendicare este ilegală. Autoritățile încearcă însă să remedieze situația, afirmă Victor Macovei.

”Actualmente, problema este discutată pe platforma Consiliului Economic de pe langa prim- ministru. Specialiștii implicați în discuții încearcă să găsească modalități pentru a exclude această practică. Băncile vor să se asigure că colectează date corecte, însă copia buletinului de identitate nu garantează corectitudinea acestor date. Datele actualizate se găsesc doar în Registrul populației. Soluția propusă este ca băncile să aibă posibilitatea să compare datele din actele de identitate cu informația din resursele statului. Această măsură poate fi aplicată, mai ales că avem o lege care permite schimbul de date”.

Mai multe detalii pe acest subiect aflați din interviul realizat cu Victor Macovei, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”.

Autor: Maria Dimineț

Fluxul de știri
0