Se spune că atunci când îți dorești ceva cu adevărat, se împlineșt! Totuși sunt foarte mulți oameni care au scopuri bine stabilite, muncesc foarte mult pentru a le realiza, doar că succesul întârzie se apară. Specialiștii în domeniu au o explicație pentru această situație. Ei spun că nu este sufiecient să avem scopuri sau să muncim, trebuie să mai și alegem și calea corectă în obținerea succesului.
Și aici ne vin în ajutor coachii în carieră, specialiștii care ne ajută să ne cunoaștem mai bine pe noi și scopurile pe care le avem. Mai mult, coachii ne ajută să creștem în carieră sau să ne schimbăm profesia, în cazul în care nu suntem satisfăcuți de meseria avută.
Cert este că Moldova încă are foarte multe de învățat la acest capitol. Respectiv, pentru a beneficia de servicii de calitate, trebuie să apelăm la specialiști din exterior.
Redacția Radio Sputnik Moldova a reușit să vorbească cu Diana Moraru, coach de carieră în Marea Britanie și specialist în resurse umane. Tânăra spune că nu este suficient să deții studii în coaching ca să fii un specialist bun. Și asta deoarece adevărații coach sunt cei care iubesc oamenii.
„Nu toată lumea care face coaching este și coach. Ca și coach, cel mai important este să iubești oamenii. Trebuie să ai abilitățile de ascultare, deoarece tu doar întrebi, iar cel care vorbește este clientul. Da, tu dai întrebările, dar întrebările trebuie formulate din răspunsuri și, cel mai important, trebuie să-l ajute pe client să-și dea singur răspunsuri”, a declarat Diana Moraru, coach de carieră în Marea Britanie.
Cert este că serviciile unui coach te pot ajuta nu doar să crești în carieră, ci și să-ți descoperi abilitățile pe care nici nu bănuiai că le ai.
„Coachiul este persoana care te va motiva și te va îndruma să-ți atingi obiectivele stabilite. Te va ajuta să treci la un alt nivel, de exemplu, dacă își dorești să-ți schimbi profesia sau vrei să-ți deschizi o afacere, tu ai nevoie de serviile unui coach. Practic, fiecare dintre noi are nevoie de un coach”, adaugă Diana Moraru.
În sesiunile de coaching sunt utilizate mai multe tehnici bazate pe dialog. Cert este că, pentru a obține rezultatele așteptate, clientul trebuie să fie deschis și pregătit pentru a primi ajutor.
„Coachiul este cel care te ghidează, iar clientul este cel care deține agenda. Dacă clientul nu este pregătit, nu poate trece sesiunile de coaching. Este foarte important ca clientul să fie pregătit pentru a trece la o altă etapă. În caz contrar, lucrul este în zadar. De aceea, eu personal recomand ca sesiunile de coaching să fie începute atunci când clientul este gata”, adaugă Diana Moraru.
Cum serviciile unui coch ne pot transforma viața, dar și ce trebuie să facem pentru a ne descoperi potențialul, aflați în materialul audio atașat.
Autor: Silvia Zavadovschi