Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Douăsprezece persoane au murit din cauza gripei în Moldova

© Sputnik / Максим Богодвид / Accesați arhiva multimediaСезонный рост заболеваемости гриппом и ОРВИ
Сезонный рост заболеваемости гриппом и ОРВИ - Sputnik Moldova
Abonare
De la începutul sezonului rece au fost înregistrate 12 cazuri de deces confirmate cu prezența virusului gripal. Nicio persoană dintre acestea nu a fost vaccinată împotriva gripei sezoniere.

CHIȘINĂU, 1 feb – Sputnik. Numărul deceselor cauzate de virusul gripal a ajuns săptămâna aceasta la 12, potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Din cauza gripei, săptămâna aceasta au decedat trei persoane: doi bărbați și o femeie. Majoritatea victimelor au avut maladii concomitente și nu au fost vaccinate contra gripei. 

Лекарственные препараты и градусник для измерения температуры - Sputnik Moldova
Moldova a atins pragul epidemic de îmbolnăvire prin gripă. Nouă decese în sezon

”Procesul epidemic a morbidităţii prin gripă în republică se caracterizează prin răspândire geografică extinsă cu tendinţa în creştere, impact moderat asupra sistemului de sănătate”, a anunțat astăzi în cadrul unei conferințe de presă secretarul de stat la Ministerul Sănătății, Aliona Serbulenco.

La începutul acestei săptămâni, responsabilii de la Ministerul sănătății anunțau că în Republica Moldova situația epidemiologică prin gripă este la nivel de intensitate medie.

În laboratorul virusologic din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în perioada 1 octombrie 2018– 1 februarie 2019, la prezenţa virusurilor gripale au fost investigate 641 probe, din care 222 probe au fost pozitive: în 185– s-a detectat virusul gripal A(H1N1) și în 37 – A(H3N2).

Medicul epidemiolog Anatolie Melnic a declarat într-un interviu pentru Sputnik Moldova că nivelul de îmbolnăviri prin gripă în Moldova a atins săptămâna trecută pragul epidemic. Potrivit specialistului, acum ne aflăm la etapa creșterii cazurilor de îmbolnăvire prin gripă.

”Această creștere va dura aproximativ patru săptămâni, după care vom înregistra o scădere semnificativă a nivelului de îmbolnăvire cu virusul gripal. Gripa este o infecție care se răspândește foarte rapid, de aceea situația se poate complica de la o săptămână la alta”, a declarat pentru Sputnik Moldova medicul epidemiolog din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

Ce trebuie să știți despre gripă 

Gripa reprezintă o boală infecțioasă cauzată de mai mulți viruși gripali de tip A, B, C. Tabloul clinic al gripei se caracterizează prin apariția bruscă a febrei până la 39-40 de grade, frisoane, dureri musculare și articulare, tuse seacă, guturai, dureri de cap.

În cazuri grave, pot fi prezente și alte simptome – amețeli, insomnie sau somnolență, moleșeală, zgomot în urechi, vomă, stare de colaps sau leșin, la copii maladia poate fi însoțită de convulsii.

Sezonul gripal - Sputnik Moldova
Sfaturile nutriționiștilor: Alimentele care combat gripa și întăresc sistemul imunitar

Spre deosebire de alte infecții respiratorii virale, gripa se manifestă chiar de la debut cu stări severe și poate provoca complicații care pun în pericol viața pacientului, precum afecțiuni ale sistemului cardiovascular și ale sistemului central nervos.

Una dintre cele mai frecvente complicații ale gripei este pneumonia, ce poate apărea ca o afecțiune primară, sub formă de pneumonie virală, secundară – ca o pneumonie bacteriană sau mixtă – pneumonie asociată: virală și bacteriană. Dificultatea bolii depinde de starea sănătății în general, de vârstă și statutul imunitar.

În țara vecină, România, autoritățile au anunțat epidemie de gripă. Conform datelor prezentate pe 31 ianuarie, din cauza virusului gripal în România au decedat 63 de persoane. O situație complicată se înregistrează și la vecinii ucraineni. Unde numărul deceselor provocate de gripă se apropie de 30.

Fluxul de știri
0