Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Anomalie meteo: Temperaturile ar putea crește cu 24 de grade într-o singură zi

© Sputnik / Miroslav RotariДорога
Дорога  - Sputnik Moldova
Abonare
După zile de ger cumplit în SUA, care a omorât zeci de persoane, temperaturile vor crește brusc în acest weekend.

CHIȘINĂU, 1 feb – Sputnik. Cel puțin 21 de persoane au murit în SUA din cauza frigului extrem adus de vortexul polar. Totodată, peste 50 de persoane au ajuns în spitale cu hipotermie sau degerături.

Pe de altă parte, populația se va confrunta în următoarea perioadă cu o nouă anomalie a vremii, și anume creșterea bruscă a temperaturilor, cu 20-24 de grade Celsius.

Ниагарский водопад - Sputnik Moldova
Feerie de iarnă: Cascada Niagara îngheață parțial – FOTO, VIDEO

Vestul mijlociu al SUA a fost afectat grav de vortexul polar, care a adus geruri năprasnice. În aceste condiții, spun specialiștii, degerăturile pot apărea și în decurs de 3 până la 10 minute. Din cauza gerului sever au înghețat chiar și apele Cascadei Niagara.

Ce este vortexul polar

Vortexul polar, prezent şi la Polul Sud, şi la Polul Nord, este un vârtej de circulaţie atmosferică ce înconjoară polul la înălţimi de peste 12 kilometri. Iarna, el poate să aibă efecte până la nivelul solului, influenţând sistemele de vreme. Potrivit meteorologilor, la finalul lui ianuarie şi începutul lunii februarie, vortexul poate aduce ger, ninsori şi viscole puternice. Acesta ajunge să aibă efecte şi asupra vremii din regiunile temperate ale emisferei nordice, unde se află şi țara noastră.

Дорога - Sputnik Moldova
Condiții meteo complicate: Cum va fi vremea la sfârșitul săptămânii

Meteorologii americani au anunțat că temperaturile vor reveni la normal în acest weekend, iar asta ar putea aduce alte probleme însă. Efectul „yo-yo” al diferențelor de temperatură poate provoca un alt șoc termic populației. De exemplu, în Chicago, temperaturile vor crește până duminică și cu 24 de grade Celsius, iar în Atlanta - cu până la 20 de grade, scrie digi24.ro.

Vremea se încălzește considerabil și în Republica Moldova, după o perioadă cu minime sub -10 grade Celsius și ninsori abundente. Sâmbătă se vor înregistra valori termice maxime de până la +8..+10 grade Celsius, iar duminică temperaturile vor crește până la +10..+12 grade. Valori pozitive se vor înregistra și în timpul nopții. Cerul va fi variabil, fără precipitații.

Urmărește-ne pe rețeaua de socializare Sputnik Moldova pe OK.

© Photo : SHSPrognoza meteo pentru următoarele zile
Anomalie meteo: Temperaturile ar putea crește cu 24 de grade într-o singură zi - Sputnik Moldova
Prognoza meteo pentru următoarele zile
Fluxul de știri
0