Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Evoluții fără precedent în relațiile moldo-române – Iată ce declară ambasadorul Ioniță

Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Evoluția relațiilor moldo-române în domeniul comercial-economic a fost examinată astăzi în cadrul Forumului de Afaceri Republica Moldova – România, care este organizat la Chișinău de Camera de comerț și Industrie din stânga Prutului.

CHIȘINĂU, 31 ian – Sputnik, S. P. În anul 2018 s-au înregistrat cifre istorice în relațiile comerciale moldo-române, a anunțat ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, în cadrul Forumului de Afaceri Republica Moldova – România.

Volumul schimburilor de mărfuri, cifre record în 2018

Ambasadorul României a prezentat informațiile oferite de statistica statului român privind schimbul de mărfuri dinte cele două maluri ale Prutului.  

"Volumul comerțului bilateral a crescut la circa 2 miliarde de dolari. Potrivit datelor existente la nivelul lunii august în statisticile din România, volumul schimburilor comerciale era de 1,4 miliarde de dolari, cu o valoare a exporturilor românești de 897 de milioane de dolari, respectiv, a importurilor de 552 de milioane de dolari", a spus ambasadorul.

Este surprinzător și faptul că Republica Moldov a ajuns a treia piață de export pentru România.

TIR-uri - Sputnik Moldova
Statisticile arată că economia țării este pe marginea prăpastiei: Când ne prăbușim?

"Republica Moldova reprezintă pentru România a treia piața extracomunitară de desfacere a produselor românești, fiind într-o companie selectă după Turcia și SUA, devansând, în același timp, piețe de top ca Serbia, Ucraina și Federația Rusă. România se află în topul comerțului exterior al Republicii Moldova, fiind principalul partener comercial al acesteia", mai precizat ambasadorul Daniel Ioniță.

Referindu-se la acest capitol, ambasadorul a spus că "produsele din Republica Moldova sunt asimilate deja de consumatorii români": "Ne-ați creați dependențe în sens pozitiv, nu numai vinuri și bomboane, dar și alte produse care sunt apreciate înalt de către consumatorii români".

El a spus că Bucureștiul își dorește ca și România să furnizeze produsele sale în Republica Moldova, ca produsele românești să fie mai prezente în Republica Moldova, și nu doar produsele minerale, care acum sunt importante de peste Prut.

Mai multe firme moldovenești în România decât românești în Moldova

Este curios și faptul că cetățenii moldoveni au deschis mult mai multe firme în România decât cetățenii români în republica Moldova.

Vama Sculeni - Sputnik Moldova
Societate
Incredibil: Sute de români vin în Moldova înainte de Crăciun

"Conform datelor disponibile privind mediul de afaceri la nivelul anului 2018, situația se prezenta astfel: 117,5 milioane de dolari este valoare capitalului românesc subscris, România ocupând locul doi, după acest criteriu în Republica Moldova. 1763 de firme cu capital integral sau parțial românesc sunt înregistrate în Republica Moldova, România ocupând locul unu. În România este un număr de 5 607 societăți mixte cu participare de capital din Republica Moldova, 2,4 la sută din totalul firmelor cu participare străină și cu un capital total investi de 53 de milioane de dolari. Republica Moldova ocupă locul 40 în topul investitorilor străini", a precizat Ioniță.

Ambasadorul explică diferența de cifre de la 1700 (firme cu capital românesc în Republica Moldova) la 5600 (firme cu capital moldovenesc în România) prin faptul că firmele din Republica Moldova sunt interesate să beneficieze de avantajele operării pe piața Uniunii Europene.

Sergiu Harea: România, cel mai important partener comercial al Republicii Moldova

Vom menționa că Forumul de Afaceri Republica Moldova – România a fost deschis de președintele Camerei de Comerț și Industrie din Chișinău, Sergiu Harea.

Fabricat în Moldova - Sputnik Moldova
Expoziția “Fabricat în Moldova” a fost inaugurată: Ce surprize îi așteaptă pe vizitatori

El a anunțat că, în primele 11 luni ale lui 2018, volumul schimburilor comerciale dintre malul drept și cel stâng al Prutului au cunoscut o creștere de aproape 28 la sută față de aceeași perioadă a lui 2017.

"Potrivit statisticilor, pe parcursul a 11 luni ale anului 2018, volumul comerțului dintre Republica Moldova și România a atins cifra de 1 miliard 500 de milioane de dolari (fără regiunea transnistreană), ceea e este o creștere de 27,71 la sută. Volumul exportului a constituit 729 de milioane de dolari, iar volumul importurilor 774 de milioane de dolari", a spus Sergiu Harea.

El a precizat că această creștere este cea mai mare creștere a volumului comerțului dintre două țări la care este parte Republica Moldova, iar România este cel mai important partener comercial al Republicii Moldova.

Urmărește-ne pe rețeaua de socializare Sputnik Moldova pe OK.

Fluxul de știri
0