Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Scăpăm sau nu de invazia mărfurilor ucrainene după ultima decizie a Kievului

© Sputnik / Miroslav RotariViorel Gârbu
Viorel Gârbu - Sputnik Moldova
Abonare
Kievul a denunțat acordul de furnizare a bunurilor între țărilor CSI. Iată ce spune economistul Viorel Gârbu despre evoluțiile de mai departe a relațiilor comerciale dintre Chișinău și Kiev, dar și dintre Chișinău și Moscova.

CHIȘINĂU, 31 ian – Sputnik, S. P. Solicitat să comenteze decizia Ucrainei de a denunța acordul privind condițiile generale de furnizare a bunurilor între organizațiile țărilor CSI, Viorel Gârbu spune că acest fapt nu are cum să influențeze relațiile comerciale moldo-ucrainene, dar fiind că acestea nu sunt definite și reglementate de acordurile luare în cadrul CSI.

"Trebuie să pornim de la faptul că CSI, ca proiect economic, nu s-a realizat cu succes. Drept consecință, toate acordurile și toate documentele care au fost semnate și care au stat la baza aceste organizații nu au o importanță chiar atât de mare", a spus economistul.

Gârbu susține că, în continuare, ucrainenii vor exporta masiv în Republica Moldova mărfurile lor, care, de fapt, au invadat piața moldovenească și creează probleme grave producătorilor autohtoni.

Centrul orașului Kiev - Sputnik Moldova
Politică
Kievul a denunțat acordul privind furnizarea bunurilor între organizațiile țărilor CSI

"Faptul că Ucraina exportă masiv în Republica Moldova, cred că undeva suntem lideri la importul de lactate din Ucraina, acest lucru se realizează nu atât în contextul acordurilor semnate în procesul de formare a CSI, cât în contextul altor acorduri. Este vorba de Acordul de Liber Schimb, cât și în contextul de integrare europeană atât a Republicii Moldova, cât și a Ucrainei. Plus la toate, Moldova și Ucraina sunt membre ale Organizației Mondiale a Comerțului. Dar sunt și multe alte documente care vizează domeniul schimburilor comerciale și sunt mai lucrative decât cele care sunt semnate sub umbrela CSI-ului. Eu cred că noi nu o să fim influențați de faptul că Ucraina a denunțat acest acord", a conchis Gârbu.

Fluxul de știri
0