Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ministrul pentru Brexit: Ieşim pe 29 martie fără un acord. UE: „Nu vom renegocia acordul”

Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Camera Comunelor din Parlamentul britanic a votat, pe 29 ianuarie, șapte amendamente la acordul cu Bruxelles-ul privind retragerea țării din UE. Ministrul pentru Brexit a declarat că Marea Britanie îşi menţine hotărârea de a ieşi din Uniune pe 29 martie fără un acord dacă nu se va putea ajunge la unul.

BUCUREŞTI, 31 ian – Sputnik, Doina Crainic. Marea Britanie va ieşi din UE pe 29 martie fără un acord dacă nu se va putea ajunge la un consens cu privire la ceva, a declarat ministrul britanic pentru Brexit, Stephen Barclay.

„Dinamica s-a schimbat seara trecută, ceea ce oferă un mandat clar prim-ministrului să se întoarcă la Bruxelles”, a declarat Barclay pentru BBC Radio.

London, UK - Sputnik Moldova
Cum vor fi respectate drepturile moldovenilor cu cetățenie română în Anglia după Brexit

Reuters relatează că, atunci când a fost întrebat despre ceea ca ar putea înlocui în acord punctul referitor la „plasa de protecţie” (backstop) privind Irlanda, acesta a spus: „Există o serie de opțiuni, există chestiuni privitoare la termeni-limită, la clauzele de ieșire, la tehnologie, și aceasta va fi natura negocierilor cu UE în zilele următoare”, a declarat Stephen Barclay, citat de Sputnik Internaţional

Pe de altă parte, preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a afirmat miercuri că cele 27 de state care rămân în blocul comunitar după Brexit „rămân unite” în legătură cu această chestiune şi nu vor renegocia cu Londra acordul, relatează Reuters.

„Este greu de imaginat că putem renegocia un acord care a fost deja aprobat de către statele membre ale UE”, a precizat Tajani, citat de Agerpres.

Brexit - Sputnik Moldova
Premierul francez: Am activat pregătirile pentru scenariul „fără acord pe Brexit”

În seara zilei de 29 ianuarie, Parlamentul Regatului Unit a adăugat două amendamente la o propunere guvernamentală privind acordul cu Bruxelles-ul. Unul dintre amendamente prevede modificarea textului acordului și, prin urmare, reluarea negocierilor cu Bruxelles-ul.

Consultările premierului britanic Theresa May cu parlamentarii privind reluarea negocierilor cu blocul vor începe pe 30 ianuarie.

La începutul lunii ianuarie, Camera Comunelor a respins un plan privind Brexit propus de premierul Theresa May după luni de negocieri cu Uniunea Europeană. Acest lucru a sporit șansele ca Regatul Unit să iasă din UE fără un acord. Ulterior, zeci de lideri din sectorul afacerilor i-au solicitat lui May să susțină un al doilea referendum cu privire la Brexit.

Patimi după Brexit: Cum vor fi afectați moldovenii din Anglia după respingerea acordului>>>

May a respins ideea organizării unui al doilea referendum, subliniind că Regatul Unit nu trebuie să amâne retragerea din Uniunea Europeană. Se așteaptă ca țara să părăsească blocul pe 29 martie 2019.

Fluxul de știri
0