Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Vrei ca piciul tău să fie pasionat de lectură? Biblioteca Națională îți vine în ajutor

© Sputnik / Miroslav RotariEugenia Bejan
Eugenia Bejan - Sputnik Moldova
Abonare
Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, în colaborare cu scriitorii, editorii, ilustratorii de carte și bibliotecile publice din țară, organizează Campania Națională de promovare a lecturii „Să citim împreună!”, ediția 2019.
Vrei ca piciul tău să fie pasionat de lectură? Biblioteca Națională îți vine în ajutor

O metodă justă și eficientă de a pune cartea în capul mesei este Campania Naţională de promovare a lecturii „Să citim împreună!”. Pentru cea de-a VIII-a ediţie, organizatorii au selectat spre promovare cărțile „Rebela” de Claudia Partole și „Poeme pe trepte încinse” de Ianoș Țurcanu. În cadrul emisiunii „Sputnik Matinal”, Eugenia Bejan, director adjunct la Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă” din Capitală, a opinat că un copil căruia i se citeşte va deveni un adult care va citi.

„Gustul pentru lectură pornește de fapt de la o carte care te prinde în mrejele ei. Deseori, noi, bibliotecarii, suntem întrebați de către părinți cum să molipsim copiii cu dragostea și pasiunea față de lectură. De fapt, trebuie să ajutăm copilul  să ajungă la cartea care-i place, atunci va căuta și alte cărți. Campania are un scop bine determinat – de a promova cartea de valoare și lectura în familie”, a spus bibliotecara. 

Vitalie Răileanu  - Sputnik Moldova
Câte cărți trebuie să citești ca să ajungi un om cu adevărat cult și inteligent

Eugenia Bejan a menționat că, până în anul 2015, campania era intitulată „Copii Moldovei citesc o carte!”, însă organizatorii și-au dat seama că interesul copiilor pentru lectură nu poate fi sporit fără implicarea părinților, bunicilor, cadrelor didactice și a bibliotecarilor. 

„Bibliotecile publice teritoriale, în colaborare cu cele școlare, vor organiza pe parcursul anului promovarea şi lectura cărţilor recomandate prin diverse forme de activitate: lecturi publice, lecturi comentate, recitaluri de poezie, întâlniri cu autorii, discuţii, dezbateri, conferinţe, acţiuni teatralizate, concursuri de creaţie inspirate din lectura cărţilor respective”, a declarat Eugenia Bejan.

În perioada octombrie – noiembrie 2019, bibliotecile publice raionale vor organiza activităţi de totalizare, iar cei mai activi cititori vor fi delegaţi la Conferinţa republicană care va avea loc la Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă”, în decembrie 2019.

Autor: Valeria Fortuna

Fluxul de știri
0