Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Câte cărți trebuie să citești ca să ajungi un om cu adevărat cult și inteligent

© Sputnik / OsmatescoVitalie Răileanu
Vitalie Răileanu  - Sputnik Moldova
Abonare
În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", criticul literar Vitalie Raileanu, director al Bibliotecii "Onisifor Ghibu" din Chișinău, a remarcat rolul și valoarea incontestabilă a cărților pentru dezvoltarea culturală a personalității.
Câte cărți trebuie să citești ca să ajungi un om cu adevărat cult și inteligent

Criticul literar este de părerea că omul în căutare de cunoștințe și înconjurat întotdeauna de cărți va descoperi zilnic o doză de trăire artistică printre rândurile citite.Vitalie Raileanu consideră că nu există un număr exact de cărți pe care trebuie să le citească un om pentru a deveni cu adevărat cult și inteligent.

"A citi o viață întreagă este un destin. O dată ce te vezi mereu în preajma lecturilor ești omul care cultivă prioritățile neobișnuite ale înțelepciunii", a spus Vitalie Raileanu.

Criticul literar afirmă că farmecul bibliotecilor nu va dispărea niciodată, pentru că bibliotecile sunt acele spații deosebite unde fiecare se poate regăsi în tăcerea lecturilor, iar bibliotecarii sunt ghizii fideli pentru cititorii de astăzi.

"Mă bucur că pragul bibliotecii "Onisifor Ghibu" este pășit de copii cu vârsta de 10-12 ani, care vin împreună cu părinții. Cititorii au conștientizat care este menirea cărții și revin cu pași mărunți la bibliotecă", a relatat invitatul emisiunii "Sputnik Matinal".

Vitalie Raileanu a menționat că vârsta celor mai fideli cititori este cuprinsă între 18 și 30 de ani. Majoritatea citirilor răsfoiesc manualele de specialitate, însă mulți cititori sunt pasionați și de operele marilor clasici a culturii noastre. Astfel, criticul literar a accentuat "Nu citiți cărțile bune, nu veți avea timp să le citiți pe cele foarte bune", a punctat el.

Mai multe infirmații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0