Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Medicii oncologi, într-o nouă misiune. Unde vor ajunge în februarie?

© Sputnik / OsmatescoVeronica Ciobanu
Veronica Ciobanu - Sputnik Moldova
Abonare
Vicedirectorul Institutului Oncologic, Veronica Ciobanu, a vorbit, în cadrul emisiunii ”Sputnik Matinal” despre campania ”Eu sunt și eu voi fi”, care va fi lansată în țară în data de 4 februarie, cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului.
Medicii oncologi, într-o nouă misiune. Unde vor ajunge în februarie?

Medicii oncologi din cadrul Institutului Oncologic se vor deplasa în raioanele țării pentru a consulta persoanele din grupul de risc. În același timp, specialiștii vor informa  populația cu privire la prevenirea și tratamentul cancerului.

Ludmila Adam - Sputnik Moldova
Cancerul mamar poate fi depistat ușor acasă. Ce trebuie să cunoască orice femeie

”Săptămânal, se vor deplasa în teritoriu câte două echipe de specialiști. Din echipă vor face parte medici proctologi, mamologi, ginecologi și gastrologi. Medicii vor consulta pacienții care au fost deja diagnosticați cu cancer, care sunt suspectați că ar avea cancer, cei care riscă să dezvolte maladia și pe cei care nu au posibilitatea să vină la Institutul Oncologic. Medicii de familie vor întocmi o listă a pacienților care necesită să fie consultați”, a explicat Veronica Ciobanu.

În fiecare an, tot mai mulți moldoveni se îmbolnăvesc de cancer. Boala este depistată în stadii avansate la aproximativ 60 la sută dintre bolnavi.

”În 2016 au fost depistate 9930 de cazuri noi de îmbolnăviri, iar în 2017 – 10.108. În 2018, vor fi probabil în jur de 10 mii. Din păcate, depistăm mulți pacienți în stadii tardive ale bolii, când rata de supraviețuire este mică”, a precizat Veronica Ciobanu.  

Acest lucru se întâmplă în condițiile în care, de mai mulți ani, în țară sunt desfășurate programe de screening a cancerului, în cadrul cărora oamenii sunt consultați gratuit și informați despre măsurile de prevenire a îmbolnăvirii.

”Sunt femei care spun că au fost ultima dată la ginecolog când au născut. Un asemenea răspuns nu este normal. Este rușinos că și cancerul glandei mamare este depistat în stadiul 3 și 4, când primele simptome pot fi ușor observate. O femeie trebuie să meargă, o dată în an, la ginecolog, iar o dată în trei ani să facă testul Papanicolau. De asemenea, atunci când simte un disconfort, să se adreseze medicului”, a menționat Veronica Ciobanu.

Campania  ”Eu sunt și eu voi fi” va fi desfășurată pe parcursul lunii februarie. Detalii despre acțiune aflați din interviu.

Autor: Maria Dimineț

Fluxul de știri
0