În săptămâna 8-12 octombrie specialiștii Institutlui Oncologic se vor deplasa în municipiile Bălți, Cahul și Comrat. În Chișinău, consultațiile medicale vor fi oferite în intervalul 15-19 octombrie, în cadrul centrelor medicilor de familie. Detalii despre acțiune și măsurile de prevenire a cancerului mamar a oferit, în cadrul emisiunii "Sputnik matinal", medicul obstetrician-ginecolog Ludmila Adam.
"Sunt așteptate toate femeile, în special cele care fac parte din grupul de risc sau care au remarcat modificări ale sânilor, cum ar fi umflături, denivelări, adâncituri, noduli, roșeață, aspect portocaliu a pielii, secreții din mamelon sau retragerea mamelonului, vase de sânge vizibil umflate".
Depistat la timp, cancerul mamar poate fi tratat. Medicii îndeamnă femeile să-și palpeze sânii în fiecare lună și să se adreseze imediat medicului de familie dacă observă modificări ale glandei mamare.
"Sânii trebuie examinați în fața oglinzii. Femeia va ține o mână după cap, iar cu alta va palpa sânii, în direcția acelor ceasornicului. Dacă depistează un nodul, schimbări ale nuanței pielii sau eliminări din glandele mamare trebuie să se adreseze medicului".
Suplimentar, femeile de peste 35 de ani, trebuie să efectueze mamografii cel puțin o dată la trei ani, pentru a se asigura că sunt sănătoase. După 40 de ani, investigația va fi repetată o dată în an.
"Factorii de risc sunt modul de viață nesănătos, schimbările hormonale, tulburările glandei teroide, obezitatea. În 20 la sută dintre cazuri, la apariția maladiei contribuie și factorul genetic".
În Republica Moldova, în fiecare an, cancerul mamar este depistat la aproximativ 1000 de femei. 10 la sută dintre bolnave decedează din cauza adresării tardive la medic.
Mai multe detalii aflați din interviul video.
Autor: Maria Dimineț