Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Republica Moldova, pe primul loc în regiune la incidența maladiilor cu transmitere sexuală

© Sputnik / Miroslav RotariRodica Comendant
Rodica Comendant  - Sputnik Moldova
Abonare
Gonoreea, chlamydia, herpesul genital, sifilisul - iată care sunt consecințele acestor maladii cu transmitere sexuală.
Republica Moldova, pe primul loc în regiune la incidența maladiilor cu transmitere sexuală

Republica Moldova deține primul loc în regiune la incidența maladiilor cu transmitere sexuală în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15 și 29 de ani, adică în segmentul cu cel mai înalt grad de reproductivitate. Potrivit directoarei Centrului de Instruire în Domeniul Sănătății Reproductive, Rodica Comendant, maladiile cu transmitere sexuală reprezintă o categorie de afecțiuni cu impact major asupra fertilității, atât la femei cât și la bărbați.

Iurie Climașevschi - Sputnik Moldova
Contractăm sau nu HIV la primul act sexual neprotejat? Iată ce spun specialiștii

„Suntem campioni în regiune la incidența maladiilor cu transmitere sexuală în rândul tineretului. Când spun tineret, mă refer la segmentul cuprins între 15-29 de ani. Atenție, asta este populația cea mai reproductivă. Și noi suntem primii în regiune la incidență. Întrebarea este: ce se va întâmpla cu acești tineri când își vor propune să aibă un copil? Pentru că un tânăr care s-a confruntat cu o maladie sexual transmisibilă, precum chlamydia sau gonoree, maladii ce pun sub o mare lovitură fertilitatea, riscă să se confrunte cu unele probleme”, a declarat directoarea Centrului de Instruire în Domeniul Sănătății Reproductive, Rodica Comendant, în studioul Radio Sputnik Moldova.

Țara noastră ocupă un loc ”de frunte” și în cazul nașterilor în rândul adolescentelor.

„În ceea ce privește incidența nașterilor în rândul adolescentelor, ocupăm locul doi în regiune. Studiile arată că, în țara noastră nasc 26 de adolescente la 1000 de femei cu vârsta de până la 29 de ani. Suntem pe locul doi după Kârgâzstan, unde la 1000 de femei, care nasc, revin 30 de adolescente. Vreau să vă spun că în Elveția această incidență este de 3 la 1000, adică vedeți diferența”, adaugă directoarea Centrului de Instruire în Domeniul Sănătății Reproductive, Rodica Comendant.

Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, un sfert din cuplurile infertile și-au pierdut capacitatea de a concepe un copil din cauza infecțiilor cu transmitere sexuală, Chlamydia și gonoreea fiind cele mai periculoase pentru fertilitatea cuplului.

Specialiștii spun că elementul principal al prevenției bolilor cu transmitere sexuale este educația. Cert este că cei care vor să se țină la distanță infecțiile cu transmitere sexuală trebuie să reducă la minim numărul partenerilor sexuali și să se protejeze în timpul actului sexual.

Autor: Silvia Zavadovschi

Fluxul de știri
0