Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Contractăm sau nu HIV la primul act sexual neprotejat? Iată ce spun specialiștii

© Sputnik / Miroslav RotariIurie Climașevschi
Iurie Climașevschi - Sputnik Moldova
Abonare
Iurie Climașevschi, coordonatorul Programului Național de Prevenire și Control HIV/SIDA și Infecțiilor cu Transmitere Sexuală, a vorbit, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, despre prevenirea, testarea și tratamentul infecției HIV.

Peste 700 de persoane din țara noastră au fost diagnosticate cu infecția HIV în ultimele zece luni. Oficial, avem aproape 9000 mii de bolnavi. În realitate, numărul acestora este de două ori mai mare, potrivit estimărilor specialiștilor. Nu există vaccin sau tratament specific împotriva infecției. Bolnavii pot avea însă o viață normală și îndelungată dacă încep administrarea precoce a preparatelor antiretrovirale. Subiectul a fost discutat, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, cu Iurie Climașevschi, coordonator al Programului Național de Prevenire și Control HIV/SIDA și Infecțiilor cu Transmitere Sexuală.

Virusul HIV se transmite prin sânge, contact sexual neprotejat, de la mamă la făt și în timpul alăptării la sân. Simptomele apar abia peste un deceniu de la infectare, perioadă în care virusul reușește să distrugă sistemul imunitar.

”Primii 8-10 ani de la infectare nu există niciun simptom. Bolnavul este purtător și, doar ulterior,  când încărcătura virală crește și cedează sistemul imun, apare SIDA. Bolnavul se confruntă cu diferite infecții, din cauza imunității slabe și decedează, dacă nu urmează tratament”.

Cea mai frecventă infecție care apare pe fundalul unui sistem imunitar compromis de virusul HIV este tuberculoza. În Moldova, jumătate dintre persoanele pozitive HIV suferă de tuberculoză.

”Virusul pătrunde în ganglionii limfatici. El afectează un limfocit și întrerupe lanțul de producere a anticorpilor în organism. În decurs de 8-10 ani organismul luptă împotriva virusului, dar nu-l poate elimina. Și când se epuizează resursele, apare sindromul SIDA, care favorizează apariția bolilor oportuniste și pacientul moare. În Moldova, cea mai frecventă boală oportunistă este tuberculoza”.

Cel mai frecvent, virusul HIV se transmite în timpul unui act sexual neprotejat. Pe de altă parte, oamenii cu organe genitale sănătoase nu contractează infecția.

”Mulți întreabă câte comportamente riscante trebuie să ai ca să fii infectat? Cineva se infectează la al 1000-lea act sexual, altcineva - la primul. Virusul HIV nu are capacitatea de a pătrunde prin mucoase de sine stătător. Dacă organele genitale ale femeii și bărbatului sunt sănătoase, nu există inflamații sau eroziuni, atunci virusul HIV nu pătrunde în organism”.

Detalii despre testarea la HIV și tratamentele disponibile în țară aflați din interviu.

Autor: Maria Dimineț

Fluxul de știri
0