Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Medic neurolog: Somnolența la volan este la fel de periculoasă ca alcoolul!

© Sputnik / OsmatescoAdrian Lupușor
Adrian Lupușor - Sputnik Moldova
Abonare
Medic neurolog: Privarea de somn afectează viteza de reacție, capacitatea de atenție și memoria.
Medic neurolog: Somnolența la volan este la fel de periculoasă ca alcoolul!

Somnolența la volan face tot mai multe victime. Numai anul trecut, aceasta a fost cauza a 70 de accidente rutiere. În urma acestora, cinci persoane au decedat, iar 23 au suferit diferite traumatisme.

Specialiștii le recomandă tuturor șoferilor să fie vigilenți și să nu subestimeze efectele somnolenței.

Работа мозга - Sputnik Moldova
Societate
Efecte dezastruoase ale somnului insufiecient. Sfaturi pentru un somn sănătos

„Aproximativ 20% din numărul total de accidente care se produc sunt cauzate de adormirea la volan, iar 80 la sută din numărul total de accidente produse în urma ațipirii la volan sunt cu persoane decedate. Este una când un șoferul nu a observat un indicator și a produs o încălcare și este cu totul altceva când șoferul a adormit la volan și a ieșit pe contrasens, ieșiri care, de obicei, se încheie cu ciocniri frontale, care sunt cele mai periculoase, sau cu mașini ieșite de pe acostament”, spune medicul neurolog în cadrul Centrului de Somnologie din Chișinău, Adrian Lupușor.

Potrivit medicului, somnolența are aceleași efecte asupra organismului ca și alcoolul.

„Starea de somnolență se echivalează cu starea de alcoolemie în sânge de 0,2 promile. Deci, o cantitate destul de mare de alcool. Practic, un șofer somnoros poate fi comparat cu un șofer în stare de ebrietate. Ambii pot provoca tragedii pe șosele, deoarece ambii sunt cu atenția scăzută”, adaugă medicul neurolog Adrian Lupușor.

Specialistii spun că somnolența poate fi combătută doar cu somnul. Respectiv, atunci când ne ia somnul în drum, trebuie să ne oprim și să dormim 15 sau 20 de minute. Potrivit statisticilor, anual, în lume se produc 100.000 de accidente din cauza somnolenței. În urma acestora, 1500 de persoane își pierd viața, iar aproximativ 71.000 de persoane se aleg cu diverse traumatisme.

Autor: Silvia Zavadovschi

Fluxul de știri
0