Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Efecte dezastruoase ale somnului insufiecient. Sfaturi pentru un somn sănătos

Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
În timpul somnului, toxinele sunt eliminate, iar o parte din această muncă le revine microgliilor, care ingerează resturile de celule moarte din creier

CHIȘINĂU, 5 iulie – Sputnik. Lipsa somnului ne afectează întreg organismul. Dar cel mai afectat este creierul, iar un nou studiu spune că, private de somn, celulele neuronale se autoconsumă.

În timpul somnului, toxinele sunt eliminate, iar o parte din această muncă le revine microgliilor, care ingerează resturile de celule moarte din creier. Şi astrocitele, cele mai mari celule din ţesutul nervos, pun umărul la treabă. Ele taie sinapsele leneşe, ca să ajute creierul să se reîncarce, potrivit Digi24, care citează revista New Scientist.

La şoarecii odihniţi, astrocitele au fost active în proporţie de 6%. Spre comparaţie, la cei care nu au dormit cinci zile, activitatea celulelor stelate a fost de 13,5%. Experţii Universităţii Politehnice Marche din Italia spun că, din cauza lipsei somnului, celulele sunt forţate să se activeze şi ajung astfel să mănânce sinapsele funcţionale.

© Sputnik / Nicolai KibichTotul despre somn: informații, rețete, sfaturi
Totul despre somn: informații, rețete, sfaturi - Sputnik Moldova
Totul despre somn: informații, rețete, sfaturi
Fluxul de știri
0