BUCUREŞTI, 29 ian – Sputnik, Doina Crainic. Se relatează că Viktor Orban a spus diplomaților americani că vrea să urmeze mai degrabă o politică externă neutră decât să se supună cerințelor Washingtonului.
Potrivit The Wall Street Journal, Orban a făcut declarația la o întâlnire cu ambasadorul SUA, luna trecută. De asemenea, premierul ungar a respins apelurile SUA în sensul contracarării presupusului spionaj cibernetic din partea Chinei și de a sprijini Ucraina în opoziție cu Rusia, spunând că dorește ca țara sa să fie „neutră, ca Austria”. Austria, precum Elveția vecină, nu este membră a NATO.
Potrivit relatărilor, Orban caută să atragă interesul Chinei pentru a investi în infrastructura informațională a Ungariei. De asemenea, Orban se opune negocierilor la nivel ministerial dintre NATO și Kiev din cauza obiecțiilor sale față de noua lege a Ucrainei privind educația, care, potrivit Budapestei, a redus posibilitatea ca minoritatea maghiară din vestul Ucrainei să învețe în limba maternă.
De asemenea, oficialii lui Orban au fost citați spunând că prim-ministrul dorește ca Ungaria să îşi respecte angajamentele faţă de NATO și intenționează să crească numărul trupelor dislocate.
Prim-ministrul maghiar, care se află la al patrulea mandat, s-a confruntat cu critici din partea Bruxelles-ului pentru presupusa reprimare din partea sa a instituțiilor democratice și a societății civile.
Mai exact, a fost criticat pentru poziția sa intransigentă în privinţa imigrației în timpul crizei imigrației izbucnite în 2015 în UE și, mai recent, pentru înlăturarea ONG-urilor care ajută refugiații și solicitanții de azil.
Cel mai cunoscut exemplu este Fundața pentru o Societate Deschisă finanțată de George Soros; organizația nonguvernamentală a fost înlăturată din Ungaria prin așa-numita lege „Stop Soros”.
În plus, într-o vreme când SUA duce un război comercial cu China și încearcă să împiedice proiectele de gazoducte ale Rusiei, Orban și-a exprimat sprijinul pentru Inițiativa „Belt and Road” a Beijingului și cooperează cu Moscova în sectorul energetic și economic, în general.
Analistul politic Vladimir Shapovalov, într-un interviu pentru Sputnik, nu a exclus un „scenariu de tip Venezuela” în Ungaria, sugerând că s-ar putea încerca înlăturarea de la putere a lui Orban după o serie de „decizii represive” față de țara sa din partea SUA și a aliaților săi.