Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Venezuela: Nicolas Maduro oferă un interviu și anunţă „exerciții militare de amploare”

© Photo : Facebook / Nicolas MaduroNicolas Maduro
Nicolas Maduro - Sputnik Moldova
Abonare
Înainte de a avea loc exercițiile militare masive plănuite, președintele venezuelean Nicolas Maduro a vizitat mai multe baze pentru a demonstra că legitimitatea sa este susținută de armată, care este pregătită să apere ţara de eventuale intervenții străine.

CHIȘINĂU, 28 ian – Sputnik. După ce SUA și-au exprimat susținerea deplină față de „președintele interimar” al Venezuelei, Juan Guaido, neexcluzând o intervenție militară „umanitară” dacă va fi nevoie, Maduro a declarat că Forțele Armate Naționale trebuie pregătite să apere Venezuela „în orice scenariu” şi a anunțat desfăşurarea unor exerciții masive între 10 și 15 februarie.

​„Ne pregătim pentru cele mai importante exerciții militare din istoria noastră”, a declarat Maduro duminică, în timp ce inspecta pregătirile pentru exerciții, potrivit RT

​Potrivit unei serii de videoclipuri postate pe Twitter, Maduro a vizitat, în weekend, cea de-a 41-a Brigadă Armată de la Fortul Paramacay, precum și Baza Navală Agustín Armario din orașul Puerto Cabello, situat în statul nord-central Carabobo.

​În ciuda faptului că Guaido a promis amnistiere soldaților și ofițerilor, armata venezueleană s-a dezis, în mare parte, de liderul autoproclamat și s-a angajat să apere suveranitatea națională, potrivit ministrului Apărării, Vladimir Padrino.

Recent, președintele Maduro a acordat un interviu jurnalistului Cüneyt Özdemir de la CNN Turcia, căruia i-a mulțumit pentru ”spargerea blocadei mediatice”.

”Unul dintre obiectivele imperialismului, urmărit prin lovitura de stat, este de a împiedica Venezuela să se recupereze, dar nu vom permite acest lucru. Vom continua cu angajamentul nostru de a lupta, de a conduce şi de a apăra patria, pentru a continua să construim un viitor pentru poporul nostru”.

Amintim că preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a respins ultimatumul lansat de mai multe state europene prin care i se cerea să organizeze alte alegeri în termen de opt zile.

”Ar trebui să retragă acest ultimatum - nimeni nu ne poate da nouă ultimatum!”, a declarat Maduro, în interviul menționat.

President Nicolas Maduro - Sputnik Moldova
Venezuela: un examen de capacitate al multipolarității în fața dictatului global

Reamintim că Rusia a calificat ultimatul drept ”absurd”, iar Turcia a reafirmat sprijinul pentru președintele Nicolas Maduro.

Totodată, Maduro a insistat că liderul Opoziţiei, Juan Guaido, a încălcat Constituţia și legea, autoproclamându-se preşedinte.

Cu toate acestea, Nicolas Maduro este deschis dialogului – și consideră că o întâlnire cu preşedintele Donald Trump este ”improbabilă, dar nu imposibilă”.

Pe de altă parte, SUA l-au recunoscut pe Guaido ca preşedinte interimar și cer statelor lumii o clarificare privind poziția față de situația din Venezuela. Ieri, SUA au lansat un avertisment dur:

”Orice violenţă şi intimidare împotriva personalului diplomatic american, a liderului democratic al Venezuelei, Juan Guaido sau a Adunării Naţionale ar reprezenta o gravă agresiune împotriva statului de drept şi ar antrena un răspuns semnificativ”, a transmis pe Twitter John Bolton, consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe.

​Bolton transmite și un mesaj al Secretarului de Stat, Mike Pompeo, în care acesta își reafirmă sprijinul pentru ”președintele interimar”, Guaido. De remarcat că ambele mesaje de Twitter sunt marcate de nenumărate comentarii negative – care acuză imixtiune SUA în altă țară, pe modelul ”primăverii arabe”, care a dus la haosul și dezastrul din Orientul mijlociu.

Fluxul de știri
0