Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ce riști dacă publici date cu caracter personal fără consimțământul deținătorului

© Sputnik / OsmatescoMaria Dastic
Maria Dastic - Sputnik Moldova
Abonare
Persoanele care publică date cu caracter personal fără consimțământul deținătorului riscă amenzi usturătoare.
Ce riști dacă publici date cu caracter personal fără consimțământul deținătorului

Tot mai mulţi moldoveni se plâng că le sunt încălcate drepturile privind datele personale şi viaţa privată. Potrivit Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, cifra plângerilor creşte de la an la an, iar în 2018 a ajuns 637.

„În 2016, la Centru s-au adresat peste 400 de persoane, în 2017 am avut 554 de plângeri, iar în 2018 avem o creștere de 15 procente a numărului plângerilor, cifra ridicându-se la 637”, a declarat pentru Radio Sputnik Moldova șefa Serviciului de Informare, Comunicare cu Mass Media a Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, Maria Dastic.

Potrivit reprezentantei Serviciului, cel mai frecvent moldovenilor le sunt colectate datele cu caracter personal ilegal.

Maria Dastic - Sputnik Moldova
Cum ne protejăm datele cu caracter personal?

„Prelucrarea datelor cu caracter personal fără ca organul de control să fie anunțat este cea mai frecventă încălcare sesizată în 2018 la Centru. Pe acest motiv, avem înregistrate 65 de plângeri. Avem 53 de fapte de nerespectare a cerințelor față de asigurarea securității datelor cu caracter personal la prelucrarea lor, precum și cazuri în care sunt încălcarea regulilor de stocare a datelor cu caracter personal”, a adăugat șefa Serviciului.

Și șirul încălcărilor nu se oprește aici.

„Avem cazuri când unele persoane sunt înregistrate audio fără ca acestea să-și dea acordul, dar și cazuri când datele cu caracter personal ale minorilor au apărut în articole din presă”, a declarant Maria Dastic.

Legislația Republicii Moldova prevede sancțiuni de până la 15 mii de lei pentru cei care încalcă dreptul la protecția datelor cu caracter personal.

„În 2018, un operator nu s-a înregistrat în calitate de operator de date cu caracter personal. Respectiv, acestuia i-a fost aplicată amenda de 12.500 de lei. Tot anul trecut, o persoană a fost sancționată cu o amendă în valoare de 7.500 de lei pentru că a publicat ilegal date cu caracter personal”, a adăugat Maria Dastic.

Autor: Silvia Zavadovschi

Fluxul de știri
0