Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Cum ne protejăm datele cu caracter personal?

© Sputnik / OsmatescoMaria Dastic
Maria Dastic - Sputnik Moldova
Abonare
În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", reprezentanta Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, Maria Dastic a oferit mai multe informații privind drepturile subiecților de date cu caracter personal.
Cum ne protejăm datele cu caracter personal?

Numele, prenumele, numărul de telefon, adresa de domiciliu, cea de e-mail, informația cu privire la salariu, rechizitele bancare, numărul de înmatriculare al mașinii, dar și orice altă informație cu ajutorul căreia putem identifica o persoană fizică sunt date cu caracter personal și pot fi folosite de altcineva doar cu acordul deținătorului.

Potrivit Mariei Dastic, subiectul datelor cu caracter personal dispune de dreptul de informare, dreptul de acces la datele cu caracter personal, dreptul de intervenție asupra datelor cu caracter personal, dreptul de opoziție al subiectului datelor cu caracter personal, dreptul de a nu fi supus unei decizii individuale, dreptul de acces la justiție.

"Din momentul în care îți acorzi datele cu caracter personal, trebuie să te informezi cât timp vor fi prelucrate aceste date, când începe prelucrarea, cât durează și pentru ce termen vor fi stocate aceste date. În scopul exercitării drepturilor prevăzute de Lege, subiectul datelor cu caracter personal este în drept să se adreseze cu o cerere scrisă către Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal", a menționat invitata.

Totodată, Maria Dastic a precizat că buletinul de identitate sau copia acestuia nu trebuie oferite cu ușurință ori de câte ori ni se solicită.

"Buletinele de identitate sau pașapoartele nu trebuie lăsate nicăieri nici pentru câteva ore. Trebuie să-l prezinți și nici de cum să nu-l lași pe un anumit timp. Nu ai cum să știi cum vor fi folosite datele persoanele", a spus Maria Dastic.

Mai mult decât atât, orice informație cu caracter personal oferită pentru procurarea unui produs prin intermediul serviciilor online prezintă anumite riscuri.

"Atunci când facem cumpărăturile online obișnuim să folosim cardul pe care este o sumă mai mare de bani, pe lângă cea pe care trebuie să o achităm pentru produsul online. Este bine să deschidem un card nou special în care să transferăm banii pe care urmează să-i transferăm. Astfel vom fi protejați și siguri că nu va fi luată o sumă mai mare de bani", a conchis Maria Dastic.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0