Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Liderul opoziţiei venezuelene s-a declarat președinte după telefonul lui Pence - raport

© AFP 2022 / FEDERICO PARRAJuan Guaido
Juan Guaido - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Raportul apare la câteva zile după ce președintele american, Donald Trump, a scris că l-a recunoscut oficial pe liderului opoziției din Venezuela, Juan Guaido, ca președinte interimar al țării.

BUCUREŞTI, 26 ian - Sputnik. Liderul opoziției venezuelene, Juan Guaido, s-a declarat președinte interimar al țării după ce a primit marți un apel telefonic de la vicepreședintele american, Mike Pence, care i-a promis sprijinul Washingtonului, potrivit The Wall Street Journal (WSJ), citat de Sputnik International.

WSJ a citat un oficial al administrației americane, fără a-i da numele, spunând că Pence a promis că Casa Albă îl va susţine pe Guaido dacă "va prelua conducerea guvernului" de la președintele Nicolas Maduro, invocând o clauză în Constituția Venezuelei.

Sursa a susținut că apelul telefonic târziu al lui Pence făcea parte din planul secret al Washingtonului pe care l-a dezvoltat în mai multe săptămâni, încercând să-l înlăture pe Maduro și să îl recunoască pe Guaido președinte interimar al Venezuelei.

Sursa s-a referit la discuțiile anterioare dintre "oficialii americani, aliații, parlamentarii și reprezentanții cheie ai opoziției venezuele, inclusiv cu Guaido însuși".

Trump a perceput de mult Venezuela ca una dintre primele trei priorități ale politicii sale externe, inclusiv Iranul și Coreea de Nord, a afirmat sursa, adăugând că planul Casei Albe de a-l răsturna pe Maduro a fost parțial condus de membri-cheie ai administrației Trump în Consiliul Național de Securitate anti-Maduro susținut în Congres.

"La sfârșitul lunii decembrie / începutul lunii ianuarie, ei [oficialii administrației] au început să discute cu opoziția [venezueleană]. Opoziția le-a spus oficialilor americani că au nevoie de sprijinul comunității internaționale pentru a afecta dinamica politică din interiorul Venezuelei", a spus sursa.

La 2 ianuarie, secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, și președintele columbian, Ivan Duque, au vorbit despre modul în care ar putea "colabora cu partenerii regionali și internaționali pentru a-i ajuta pe cei care fug de Venezuela și vor întoarcerea Venezuelei la patrimoniul său democratic".

President Nicolas Maduro - Sputnik Moldova
Venezuela: un examen de capacitate al multipolarității în fața dictatului global

Pe 10 ianuarie, Pompeo a purtat discuții cu Guaido și i-a promis sprijinul SUA "de a lucra pe un drum spre un viitor democratic pentru țara sa". La scurt timp, Departamentul de Stat al SUA a anunţat într-o declarație referitoare la Venezuela că "este timpul să începem tranziția ordonată la un nou guvern", potrivit sursei.

Criza politică a Venezuelei a escaladat săptămâna aceasta după o revoltă înăbuşită în capitală de către membrii gărzii naționale. În urma incidentului, Curtea Supremă din Venezuela l-a demis pe liderul opoziției, Juan Guaido, din funcția de președinte al Adunării Naționale.

Miercuri, Guaido s-a declarat președintele interimar al țării, iar SUA, Canada și aliații din America Latină recunoscând politicianul ca atare. Caracas a răspuns că anunță că va rupe relațiile cu Statele Unite.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a descris politica americană față de Venezuela ca fiind "distructivă", adăugând că Moscova consideră "inacceptabile" apelurile deschise ale Washingtonului pentru insurecție în țara latinoamericană.

Fluxul de știri
0