Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Matteo Salvini: Teroriștii nu trebuie să „bea șampanie sub Turnul Eiffel”, domnule Macron

© Sputnik / Тарас Литвиненко / Accesați arhiva multimediaMatteo Salvini
Matteo Salvini - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Ministrul italian de Interne, Matteo Salvini, cunoscut pentru poziția sa anti-migrație, i-a cerut președintelui Macron să îi trimită înapoi la Roma pe radicalii italieni care se ascund în Franța de zeci de ani.

CHIȘINĂU, 16 ian – Sputnik. Președintele Macron trebuie să trimită zeci de partizani radicali înapoi în Italia, în loc să le permită să „bea șampanie” pe teritoriul francez, a declarat marți ministrul de Interne italian Matteo Salvini.

„Solicit autorităților franceze, guvernului și președintelui francez să îi restituie Italiei și justiției italiene pe cei care au ucis oameni nevinovați, astfel încât, în loc să bea șampanie sub Turnul Eiffel, să fie la închisoare, aşa cum trebuie”, a declarat, la postul TV Canale 5, Matteo Salvini, citat de Sputnik France

​Se vehiculează că aproximativ cincizeci de militanți italieni au fugit în Franța pentru a evita condamnările pentru crime și atentate, potrivit unor calcule realizate de Centrul de Cercetare pentru Securitate și Terorism din Italia (CRST).

Matteo Salvini - Sputnik Moldova
Detronarea lui Emmanuel Macron: Matteo Salvini - Noul lider al Uniunii Europene

Ministrul italian a făcut declarațiile după extrădarea lui Cesare Battisti, care a fost capturat pe 12 ianuarie în Bolivia și transferat la Roma pe 14 ianuarie, după 38 de ani în care a stat ascuns.

Cesare Battisti, fost activist al PAC (Proletarii Înarmați pentru Comunism), căutat de autoritățile italiene pentru patru crime comise la sfârșitul anilor 1970, a fost arestat săptămâna trecută în Santa Cruz de la Sierra, Bolivia, și trebuie să ispăşească o condamnare pe viaţă în Italia.

Battisti a petrecut aproape 20 de ani în Mexic și Franța, unde a fost protejat de doctrina lui Mitterrand din 1985, o politică stabilită de François Mitterrand, oferind azil foştilor partizani din Italia cu condiția să renunțe la activități teroriste.

În 2004, Battisti s-a mutat în Brazilia, unde a trăit trei ani, după care a fost arestat în Rio de Janeiro în 2007. Patru ani mai târziu, președintele brazilian de atunci, Luis Inacio Lula da Silva, a refuzat extrădarea lui Cesare Battisti în Italia. Noul șef al statului, Jair Bolsonaro, a promis, la scurt timp după alegerea sa, să îl extrădeze pe activist. O instanță braziliană a ordonat arestarea sa în decembrie și a fost, în cele din urmă, găsit în Bolivia.

Matteo Salvini - Sputnik Moldova
Ministrul italian de interne, Matteo Salvini, despre Macron: Este un produs de laborator

Nu este prima dată când Salvini se implica într-un război al declaraţiilor cu Macron. Recent, acesta a spus despre președintele francez că reprezintă „o problemă pentru francezi”, referindu-se la mobilizarea vestelor galbene care au adus tulburare în Franța din noiembrie.

Divergenţele dintre Franța și Italia s-au intensificat în timpul verii, după ce Roma a refuzat să găzduiască sute de imigranți fără acte salvați pe mare. Președintele Macron a acuzat guvernul italian că a reacționat iresponsabil.

La rândul ei, Roma a criticat Parisul pentru că i-a forţat pe imigranții care sosesc în Franța să se întoarcă în Italia, țară care este primul punct de debarcare pentru refugiații ce sosesc pe mare.

Fluxul de știri
0