Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Schimbări în sectorul laptelui: Ce vor face autoritățile în următorii 10 ani

© Sputnik / Александр Кондратюк / Accesați arhiva multimediaFermă, vite mari cornute, producerea laptelui
Fermă, vite mari cornute, producerea laptelui - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul Agriculturii a elaborat cu sprijinul Programului ENPARD un program de dezvoltare a sectorului laptelui din Moldova, până în anii 2030.

CHIȘINĂU, 23 ian - Sputnik, C.S. Moldova a elaborat un program național de dezvoltare a sectorului de lapte pentru următorii 10 ani. Potrivit Ministerului Agriculturii, programul a fost realizat cu sprijinul Programului ENPARD, menit să asigure o dezvoltare durabilă a sectorului lactatelor în Republica Moldova, creând premise pentru export, inclusiv pe piața Uniunii Europene.

În cadrul consultărilor publice organizate recent de autorități, Secretarul de Stat, responsabil de domeniul politicilor produselor de origine animalieră, Veaceslav Cernat, a declarat că Moldova are nevoie de investiții în acest domeniu, în special în privința creării fermelor de bovine.

”Devine prioritară stimularea investițiilor pentru crearea fermelor de bovine, ceea ce va permite utilizarea tehnologiilor moderne de întreținere, nutriție și exploatare a animalelor și, prin urmare, sporirea semnificativă a productivității acestora și obținerea unui produs competitiv atât pe piața internă, cât și pe piețele de export”, a declarat Cernat.

Luminița Suveică - Sputnik Moldova
Consumul de lapte – de ce este esențial pentru sănătate?

Potrivit autorităților, documentul reflectă o analiza detaliată a situației din sectoarele de producere și procesare a laptelui, inclusiv tendințele actuale înregistrate în ultimii ani, dar şi propuneri pentru a redresa situaţia în acest sector.

Dacă e să facem o comparație cu anul 1989, când în țara noastră erau peste un milion 200 de mii de bovine, astăzi, cifra este de șase ori mai mică.   

În studioul Radio Sputnik Moldova, secretarul general de stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Iurie Ușurelu, a declarat că este o nevoie stringentă de a revitaliza sectorul de producere a laptelui.

”Sectorul zootehnic din Republica Moldova acoperă doar 62-65% din necesarul populației noastre. Totodată, 90% din această cifră vine din sectorul privat. Aceste cifre demonstrează încă o dată necesitatea revitalizării sectorului de producere a laptelui”, a declarat Ușurelu.

Carolina Linte - Sputnik Moldova
Carolina Linte: este nevoie de voinţă pentru protejarea producătorilor autohtoni

În primăvara anului 2018, o expertiză de laborator, realizată de Centrul de Metrologie Aplicată și Certificare, la comanda Fundației Este-Europene, a arătat că mai multe produse lactate de pe rafturile magazinelor din țara noastră nu conțin grăsimi animale. Mai exact, din 126 de produse lactate autohtone și de import, care au fost supuse expertizei, o pătrime au căzut testul, în componența lor fiind găsite grăsimi vegetale care depășeau cu mult norma admisă.

Businessman: liberul schimb afectează producătorii locali>>>

Anterior, președintele Asociației Producătorilor și Procesatorilor de Lapte din Republica Moldova, Carolina Linte, a declarat pentru Sputnik Moldova că ”pentru a ne proteja piața și producătorii autohtoni de importuri este necesar ca autoritățile să aibă dorință și voință”.

Fluxul de știri
0