Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Post-Brexit: Soarta moldovenilor din Marea Britanie - Drepturile după ieșirea UK din UE

© AFP 2024 / Daniel LEAL-OLIVASBrexit
Brexit - Sputnik Moldova
Abonare
Ministrul britanic de Interne, Sajid Javid, a respins criticile cu care a fost întâmpinat anunţul privind planul referitor la obţinerea statutului permanent de către cetăţenii europeni, postat de ministerul de Interne în decembrie 2017, și a respins acuzaţiile potrivit cărora tonul mesajului a fost ostil.

CHIȘINĂU, 23 ian – Sputnik. Sajid Javid a fost interogat marți, 22 ianuarie, de Subcomisia pentru Justiție din Camera Lorzilor cu privire la drepturile cetățenilor după Brexit.

Ministrul a recunoscut că Ministerul de interne și guvernul britanic nu pot repeta greșelile făcute în cazul generaţiei Windrush (imigranţii încurajaţi să vină în Marea Britanie din fostele colonii pentru reconstrucţia ţării după război, între 1948 şi 1971) – ceea ce a condus la demisia predecesorului său, Amber Rudd, în legătură cu obiectivele privind înlăturarea imigranților.

„Fie că ne place sau nu, când vom părăsi UE, indiferent dacă va fi sau nu un acord, la un moment dat vor trebui să aibă statut corespunzător, pentru a nu avea probleme în viitor care să îi împiedice să trăiască, să muncească și să-și continue viața aici. Nu putem risca să avem în viitor o situație în care să nu putem identifica populaţia de peste 3 milioane care se afla aici înainte de ieșirea din UE sau la sfârșitul perioadei de punere în aplicare – dacă vom avea un acord –, precum şi pe noii cetățeni europeni care vor continua să sosească după aceea”, a declarat Javid către comisie.

London, UK - Sputnik Moldova
Cum vor fi respectate drepturile moldovenilor cu cetățenie română în Anglia după Brexit

Acesta a adăugat că, dacă mesajul ministerului de Interne către cetățenii europeni nu este clar, guvernul își asumă riscul ca oamenii să simtă că nu există „presiune prea mare asupra lor și că nu trebuie să facă acest lucru”.

Către cei care au criticat mesajul, Javid a spus că anunțul conține un mesaj corect și clar și că nu va permite ca planul să nu funcționeze sub supravegherea sa.

Planul privind obţinerea statutului stabil presupune că guvernul permite cetățenilor europeni din Marea Britanie să solicite permisiunea de a continua să locuiască în Regatul Unit după 30 iunie 2021.

Luni, premierul britanic Theresa May a anunțat că guvernul a decis să nu mai perceapă taxa la depunerea cererii (65 lire), astfel încât să nu existe vreo barieră financiară pentru cetăţenii din UE care doresc să rămână în țară.

Subcomisia pentru Justiție din Camera Lorzilor l-a întrebat pe Sajid Javid despre modul în care guvernul intenționează să promoveze planul pentru cetățenii europeni care nu au acces la resursele online, un prim pas în procesul de depunere a cererilor.

Parlamentul Marii Britanii după votul asupra acordului Brexit - Sputnik Moldova
Brexit: Aplicaţie pentru europenii care vor reşedinţă permanentă în Marea Britanie

Javid a confirmat că Ministerul de Interne a împuternicit temporar un grup de persoane sau organizaţii, cum sunt organizații de caritate și ONG-uri, și a alocat fonduri de 9 milioane de lire sterline pentru a veni în ajutorul cetățenilor europeni mai vulnerabili.

„De exemplu, există unii oameni care nu au telefon mobil, iar aceştia pot vizita locuri amenajate special din întreaga țară, în special bibliotecile unde va exista un spațiu unde se vor putea depune solicitările. În alte cazuri, dacă un individ nu se poate deplasa, vom avea grijă ca cineva să-l viziteze”, a declarat Javid.

Fluxul de știri
0