Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cum va „scăpa” Republica Moldova de rabie: Guvernul are o soluție

© Fotolia / Tobias ArhelgerVaccin - Rabie
Vaccin - Rabie - Sputnik Moldova
Abonare
Moldova ocupă locul doi în Europa în ceea ce privește numărul de cazuri de rabie – cea mai dificilă situație a fost înregistrată în Ucraina.

CHIȘINĂU, 23 ian – Sputnik. Guvernul Republicii Moldova a prezentat proiectul de hotărâre pentru aprobarea programului de supraveghere, control și eradicare a rabiei la vulpi pentru anii 2019 – 2023.

Punct de inspecție ANSA - Sputnik Moldova
Societate
ANSA: Mai multe cazuri de rabie și o boală gravă la albine, depistate în țară

Proiectul este elaborat și promovat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, în colaborare cu Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.

Situația la momentul actual

Republica Moldova este una dintre țările cu cel mai mare număr de cazuri de rabie în Europa (la animale și oameni), fiind depășită doar de Ucraina.

În perioada anilor 2017 – 2018, au fost înregistrate 128 de cazuri (din care peste 20 la sută cazuri la vulpi), însă numărul acesta este cu mult mai mare având în vedere că multe cadavre a vulpilor decedate din cauza acestei maladii nu au fost depistate.

De menționat – din cauza acestei boli, în 2002 a decedat un copil din raionul Drochia, iar în 2016 a decedat un bărbat din raionul Căușeni. Astfel, riscurile pentru societate sunt iminente și permanente.

Un poste de contrôle, stop - Sputnik Moldova
Societate
Pericol de rabie într-un raion din Moldova. Un sat a fost izolat de restul lumii

Lupta cu rabia în Republica Moldova

În condiţii naturale sunt receptive toate speciile de mamifere domestice şi sălbatice, inclusiv omul, indiferent de vârstă, sex, condiţii de întreţinere și anotimp.

Prevenirea rabiei se realizează printr-un complex de măsuri veterinare şi de imunoprofilaxie, care la animale constau în vaccinarea preventivă şi de necesitate.

Vulpea reprezintă rezervorul natural al rabiei și vectorul principal al răspândirii ei în populațiile de animale sălbatice și domestice.

În acest context, începând cu 1989, vaccinarea antirabică a vulpilor a fost instrumentul principal în eliminarea rabiei din multe state ale Europei. Astfel s-a reușit reducerea numărului de cazuri de boală sau chiar să obținerea statutul de ţări „libere de rabie”.

Дикая лисица - Sputnik Moldova
Societate
Pericol: Trei cazuri de rabie în Moldova

Ce presupune noul Program

Întru asigurarea diminuării progresive a rabiei în Republica Moldova, până la obținerea statutului de țară liberă până în 2023, se preconizează următoarele direcții de acțiuni: elaborarea și ajustarea cadrului normativ național; reglarea numerică a vulpilor; vaccinarea antirabică a populațiilor de vulpi cu momeli vaccinale distribuite pe cale aeriană; evaluare eficacității vaccinale; fortificarea laboratorului național de referință pentru rabie.

Costul implementării Programului

Implementarea prevederilor Programului menţionat pe întreg teritoriul Republicii Moldova se va realiza din fonduri aferente Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor.

Приют для собак - Sputnik Moldova
Republica Moldova
A crescut numărul cazurilor de rabie la animale

Totodată, prezentul Program va facilita posibilitatea republicii de a absorbi fondurile financiare acordate de Uniunea Europeană pentru eradicarea rabiei.

Costul implementării Programului pentru 2019 sunt de 16900000 de lei, alocat din bugetul de stat, pentru anii 2020 – 2023 este de  99159376,92 lei, alocat din bugetul de stat și contribuția partenerilor de dezvoltare.

Costurile totale pentru implementarea programului pentru anii 2019 – 2023 sunt de 116059376,92 de lei.

Fluxul de știri
0