Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

A crescut numărul cazurilor de rabie la animale

© Sputnik / Валерий Мельников / Accesați arhiva multimediaПриют для собак
Приют для собак - Sputnik Moldova
Abonare
De la începutul acestui an, în țara noastră au fost depistate 120 de cazuri de rabie la animale, de 1,7 ori mai mult comparativ cu aceiași perioadă a anului trecut.

CHIŞINĂU, 13 oct – Sputnik. Virusul a fost diagnosticat în raioanele Nisporeni, Camenca, Anenii Noi, Ungheni și Ialoveni.

Potrivit specialiștilor, rabia este o boală infecțioasă de origine virotică ce afectează toate speciile de animale.

„Săptămâna trecută, au fost înregistrate cinci cazuri de rabie: la un iepure de câmp, la două bovine și la doi câini”, a declarat pentru Sputnik, directorul Centrului Republican de Diagnostică Veterinară, Nicolae Gangal.

De obicei, animalele sălbatice sunt purtătoare ale virusului rabic, dar în cazul în care ele intră în contact cu animalele domestice, acestea se pot infecta.

“Nu se vaccinează animalele domestice, ci doar cele sălbatice. Pentru a preveni în mod eficient maladia, animalelor sălbatice li se administrează vaccinul oral. Substanţa care previne virusul rabic este introdusă în mâncarea acestora”, a adăugat Gangal.

Președintele Consiliului Republican al Societății Vânătorilor şi Pescarilor din Moldova (SVPM), Oleg Ciocoi, a declarat pentru Sputnik că vaccinarea animalelor sălbatice contra rabiei se face de două ori pe an.

Potrivit sursei, în acest an, animalele sălbatice din țara noastră au fost vaccinate doar o singură dată, primăvara.

“În fiecare an, Serviciul Sanitar Veterinar de Stat apelează la Societatea Vânătorilor şi Pescarilor din Moldova pentru a beneficia de informația cu privire la locația vizuinilor animalelor sălbatice, ca ulterior specialiștii să pună hrana cu substanțele care previn virusul rabic în apropierea acestora”, mai spune Ciocoi.

Specialiștii atenționează că în cazul în care o persoană este mușcată de un animal infectat cu virusul de rabie trebuie neapărat să se prezinte la medic, în caz contrar aceasta poate să moară.

Ultimul caz de deces din cauza rabiei în Republica Moldova a fost înregistrat în anul 2003, în raionul Drochia. De la începutul acestui an, în țara noastră au fost depistate 120 de cazuri de rabie la animale, cu 1,7 ori mai mult comparativ cu aceiași perioadă a anului trecut. Cele mai afectate zone din Moldova sunt raioanele Strășeni, Fălești, Ungheni și Anenii Noi.


Fluxul de știri
0