Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Astăzi neapărat trebuie să mănânci o înghețată ESKIMO

© Sputnik / Miroslav RotariEskimo
Eskimo - Sputnik Moldova
Abonare
Chiar dacă afară-i frig și chiar dacă vrei să găsești un remediu pentru a te încălzi, astăzi e timpul să mănânci o înghețată, pentru că anual la 24 ianuarie marcăm Ziua Internațională a înghețatei ESKIMO.

CHIȘINĂU, 24 ian - Sputnik. Desertul îngheţat are o istorie interesantă şi o mulţime de curiozităţi care s-au adunat de-a lungul timpului. Înghețata cu glazură de ciocolată a apărut acum un secol, însă există două versiuni în ceea ce privește originea și autorul deliciului. Cele mai frecvente dintre ele afirmă că în prima jumătate a anului 1920, cofetarul american Christian Nelson a acoperit o porție de înghețată cu glazură de ciocolată și a numit-o "Eskimo Pie", adică "pateul eschimosului". Doi ani mai târziu (1922), Nelson a obținut un brevet pentru noua formă de înghețată pe băț. Primul lot de înghețată Christian Nelson l-a lansat în parteneriat cu Russell Stover. Volumul lotului industrial de înghețată a fost de 25 mii de bucăți. 

înghețată - Sputnik Moldova
Atenție! Otrava din înghețată

În cea de-a doua versiune, francezul Charles Gervais, specializat în producerea brânzeturilor, apare ca autor al eskimo-ului. Potrivit legendei, există dovezi că Charles Gervais vindea înghețatele glazurate pe baston în apropierea unui cinematograf parizian în care se rula un film documentar despre eschimoși intitulat "Nanook din nord", iar un vizitator al cinematografului a numit în glumă acest tip de înghețată "Eskimo".

Aspectul modern al acestei înghețate a fost dobândit în 1935, când Eskimo-ul a început să fie produs pe un baston de lemn. Se crede că acesta a fost inventat de Frank Epperson, producător de limonadă, care pretindea că a avut această idee complet întâmplător în 1905, când a lăsat afară un pahar de limonadă cu o lingură în el. Peste noapte a înghețat și s-a creat prima înghețată pe băț din limonadă. Pe 9 octombrie 1923, conaționalul lui Epperson, Harry Bust a înregistrat un brevet pentru înghețata de vanilie pe băț, cu un strat de ciocolată deasupra.

Autor: Valeria Fortuna

Fluxul de știri
0