Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Dovedit ştiinţific: Postul încetinește îmbătrânirea

CC BY-SA 2.5 / Loyna / ВинегретВинегрет, салат, salată
Винегрет, салат, salată - Sputnik Moldova
Abonare
Postul poate încetini îmbătrânirea şi dezvoltarea bolilor asociate acesteia, potrivit unor cercetări recente efectuate de oameni de știință de la Universitatea din California. Ce se întâmplă mai exact.

BUCUREŞTI, 22 ian – Sputnik, Doina Crainic. Potrivit oamenilor de ştiinţă, prin post, activitatea anumitor proteine este redusă, ceea ce face posibilă încetinirea dezvoltării bolilor.

Cercetătorii de la Universitatea din California, Irvine, au descoperit că un post de durată moderată poate modifica metabolismul și influența ritmul circadian, ceasul nostru biologic intern care controlează majoritatea proceselor care apar în corpul nostru: de exemplu, de la eliberarea hormonilor, până la reglarea activității oricărei celule.

Postul poate îmbunătăţi starea generală de sănătate şi poate reduce dezvoltarea bolilor determinate de îmbătrânire, este concluzia unui studiu colectiv publicat în Cell Reports.

Гороховый суп в тарелке - Sputnik Moldova
Despre mâncăruri de post și rețete delicioase: Reguli de aur pentru femeia creștină

În cadrul experimentului, șoarecii au fost lipsiți de hrană timp de 24 de ore. Oamenii de știință au descoperit că rozătoarele flămânde consumă mai puțin oxigen și mai puțină energie. În cazul acestora, raportul dintre cantitatea de dioxid de carbon epuizat și cea de oxigen epuizat era mai mică decât atunci când șoarecii au început să mănânce din nou.

De asemenea, cercetătorii au constatat că postul influenţează funcţionarea genelor şi proteinelor care sunt fundamentale pentru ritmul circadian. Activitatea proteinelor BMAL și REV-ERB, care reglează activitatea ficatului și a muşchilor scheletici, scade.

„Postul poate reprograma în esenţă o varietate de răspunsuri celulare. Prin urmare, postul pentru un anumit timp afectează pozitiv funcțiile celulare și este benefic pentru sănătate, protejând împotriva bolilor asociate îmbătrânirii”, a declarat profesorul Paolo Sassone-Corsi, citat pe portalul Science Daily.

Fluxul de știri
0