Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

A fost nevoie de intervenția luptătorilor Fulger: Grup infracțional, reținut în Capitală

© Sputnik / Miroslav RotariPercheziții la INI
Percheziții la INI  - Sputnik Moldova
Abonare
Trei indivizi au pus la cale o schemă infracțională ingenioasă – iată ce făceau aceștia pe teritoriul Republicii Moldova.

CHIȘINĂU, 22 ian – Sputnik. Membrii unei grupări infracționale au fost reținuți de oamenii legii pentru constituirea unei scheme de comercializare a drogurilor pe teritoriul Republicii Moldova, prin aplicații electronice de comunicare. Din grup făceau parte trei persoane - două femei și un bărbat - cu vârstele  cuprinse între 20 și 23 de ani, locuitori al municipiului Chișinău.

Activitatea infracțională a acestora a fost documentată pe parcursul a două luni de către ofițerii Direcției Antidrog, cu suportul Centrului de Analiză a Informațiilor a Inspectoratul Național de Investigații, în comun cu procurorii Procuraturii mun. Chișinău.

Cătușe - Sputnik Moldova
Societate
Moldoveni, reținuți în Spania: Iată ce infracțiuni au comis

Drogurile erau ascunse în spații cu acces public, iar prin intermediul unei aplicații speciale de comunicare suspecții își făceau publice ofertele, îi comunicau cumpărătorului în ce loc este ascuns drogul. Plata pentru cantitatea de drog solicitată se efectua prin intermediul terminalelor electronice de plată.

Unul dintre bănuiți era responsabil de perfectarea cardurilor bancare și a conturilor electronice, inclusiv pe numele altor persoane, pentru a putea gestiona banii rezultați din comercializarea  drogurilor.

Pentru a putea comercializa drogurile fără a se vedea cu potențialul cumpărător, suspecții au creat un magazine online unde plasau informații despre tipurile de droguri, metodele de achitare și primire a drogurilor. Doar utilizatorii de încredere erau admiși în acest grup închis, fiind limitat accesul persoanelor terțe.

Astfel, potențialul cumpărător primea rechizitele unui cont electronic de plată unde urmau să fie depuse mijloace bănești pentru procurarea drogurilor. Drept confirmare a depunerii banilor, cumpărătorul îi expedia administratorului, prin aplicația de comunicare electronică, poza bonului fiscal. Apoi cumpărătorul primea de la organizator un „link”, la accesarea căruia se identifica locul unde erau ascunse drogurile, astfel încât vânzătorul și cumpărătorii de droguri nu se vedeau, iar mesajele acestora erau șterse.

În urma perchezițiilor efectuate la domiciliul acestora, polițiștii au  depistat și ridicat mai multe tipuri de droguri, carduri bancare pe numele diferitor persoane, mijloace bănești, instrumente și obiecte pentru împachetarea drogurilor, cântare electronice, aproximativ 400 de cartele SIM, precum și alte obiecte care probează comiterea infracțiunilor.

Droguri - Sputnik Moldova
Societate
Sportivi de performanță din Moldova, membrii ai mafiei drogurilor - Video

De asemenea, au fost identificate mai multe adrese, locuri în care erau ascunse cu droguri, iar ca urmare a cercetării la fața locului au fost depistate și ridicate mai multe doze de substanțe narcotice.

Acțiunile de reținere s-au desfășurat cu sprijinul polițiștilor din cadrul Brigăzii cu Destinație Specială „Fulger”.

Potrivit Poliției, suspecții au fost reținuți inițial pentru 72 de ore. Ulterior, femeile au fost plasate în arest la domiciliu pe un termen de 30 de zile, iar în privința bărbatului a fost aplicat măsura preventivă sub formă de arest pe un termen de 30 de zile.

În luna noiembrie 2018,  IGP a demarat campania „Alege Viața”, scopul căreia este informarea  societății, a grupurilor de risc despre pericolul și dauna pe care o produc drogurile de tip nou, drogurile sintetice organismului, precum și metodele noi de realizare a drogurilor.

De la lansarea campaniei, Poliția a întreprins razii în mai multe locurile de agrement – au avut loc rețineri în trei  cluburi de noapte din capitală, au fost documentate 24 de grupări criminale specializate în realizarea drogurilor prin internet sau cu utilizarea tehnologiilor moderne.

În anul 2018 au fost înregistrate 1 351 de infracțiuni legate de droguri.

Fluxul de știri
0