Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

În Parlament se va dezlega astăzi un mister

© Sputnik / Miroslav RotariЗаседание Парламента 27.09.2018
Заседание Парламента 27.09.2018  - Sputnik Moldova
Abonare
Astăzi va deveni aproape clar cine va conduce în următorii șase una dintre cele mai importante instituții din stat.

CHIȘINĂU, 21 ian – Sputnik. Comisia parlamentară economie, buget și finanțe se va întruni astăzi, 21 ianuarie, în ședință  unde urmează să examineze dosarele depuse pentru concursul public privind selectarea candidaţi lor la trei funcţii de Director al Consiliului de Administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică şi să aprobe decizia privind candidaţii admişi la concurs.

Парламент  - Sputnik Moldova
Politică
Ultima oră: O comisie din Parlament, în ședință – se decide viitoarea conducere la ANRE

Săptămâna trecută membrii comisiei au examinat dosarele depuse pentru concursul public de selectare a candidaților la alte două funcții vacante de Director al Consiliului de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică.

La proba interviu au fost admise 9 persoane. Este vorba de Ion Candu, Oleg Popa, Constantin Bragoi, Ștefan Creangă, Viorel Gamurari, Sergiu Ungureanu, Svetlana Zapșa, Violina Șpac, Veaceslav Untila.

La sfârșitul anului trecut toți cei cinci membri ai Consiliului de Administrație al ANRE au demisionat din funcție. Demisiile acestora au fost aprobate de Parlament. La mijlocul lui decembrie, directorul general al ANRE, Tudor Copaci, împreună cu alți doi directori ANRE, Sergiu Ciobanu și Octavian Lungu, au demisionat. Potrivit hotărârii Parlamentului, în toate cele trei cazuri, demisia intră în vigoare din data de 1 martie 2019.

La sfârșitul lunii noiembrie, alți doi directori ai Consiliului de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) și-au dat demisia. Este vorba despre Ghenadie Pârțu și Iurie Onică.

Candu vrea să devină șef la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică>>>

Ghenadie Pârțu și Iurie Onică au fost numiți în funcția de directori ai ANRE în luna iulie 2013. Sergiu Ciobanu și Octavian Lungu – în ianuarie 2014, iar Tudor Copaci – în martie 2017.

În conformitate cu prevederile Regulamentului de organizare a concursului, Comisia economie, buget și finanțe urmează să evalueze rezultatele interviului și să selecteze candidații care au acumulat punctajul cel mai mare. Comisia prezintă Președintele Parlamentului candidații selectați, care urmează a fi aprobați de plenul Parlamentului.

Potrivit Legii cu privire la energetică, Agenţia Națională pentru Reglementare în Energetică este condusă de un Consiliu de Administraţie format din 5 directori. Membrii Consiliului de Administrație al ANRE sunt numiți prin hotărâre Parlament pentru un mandat de șase ani.

Fluxul de știri
0