Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ultima oră: O comisie din Parlament, în ședință – se decide viitoarea conducere la ANRE

© Sputnik / Miroslav RotariПарламент
Парламент  - Sputnik Moldova
Abonare
Când va fi aleasă noua conducere la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. Comisia economie, buget și finanțe se întrunește în ședință.

CHIȘINĂU, 14 ian – Sputnik. Comisia parlamentară economie, buget și finanțe se întrunește marți, 15 ianuarie, în prima ședință din acest an. Membrii comisiei urmează să examineze dosarele depuse pentru concursul public privind selectarea candidaţi lor la două funcţii de Director al Consiliului de Administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică şi să aprobe Decizia privind candidaţii admişi la concurs. Ședința comisiei va fi publică. Informația a fost oferită pentru Sputnik de responsabilii de la Direcția de comunicare a Parlamentului.

”Comisia va examina dosarele depuse până pe data de 3 ianuarie, pentru a vedea dacă au fost întrunite toate cerințele pentru ca persoanele care au depus dosarele să fie admise la concurs”, au declarat pentru Sputnik responsabilii din Parlament.

Epopeea alegerii unei noi conduceri la ANRE abia începe

Săptămâna aceasta se încheie perioada în care candidații la alte trei funcții de Director al Consiliului de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) pot depune dosarele pentru a participa la concurs.

Procedura de desfășurare a concursului este stabilită în Regulamentul privind procedura de organizare şi desfăşurare a concursului public pentru selectarea candidaţilor la funcţiile de Director al Consiliului de Administraţie al ANRE. Concursul va fi organizat de Comisia parlamentară economie, buget și finanțe.

Candidaţii pot depune dosarele complete la Comisia  economie, buget și finanțe până pe data de 16 ianuarie, între orele 08:00-17:00. Dosarele depuse după termenul-limită nu vor fi preluate.

Газовая комфорка - Sputnik Moldova
Politică
Instituția statului care stabilește prețul la gaze și energie rămâne fără conducere

La sfârșitul anului trecut toți cei cinci membri ai Consiliului de Administrație al ANRE au demisionat din funcție. Demisiile acestora au fost aprobate de Parlament. La mijlocul lui decembrie, directorul general al ANRE, Tudor Copaci, împreună cu alți doi directori ANRE, Sergiu Ciobanu și Octavian Lungu, au demisionat. Potrivit hotărârii Parlamentului, în toate cele trei cazuri, demisia intră în vigoare din data de 1 martie 2019.

La sfârșitul lunii noiembrie, alți doi directori ai Consiliului de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) și-au dat demisia. Este vorba despre Ghenadie Pârțu și Iurie Onică.

Ghenadie Pârțu și Iurie Onică au fost numiți în funcția de directori ai ANRE în luna iulie 2013. Sergiu Ciobanu și Octavian Lungu – în ianuarie 2014, iar Tudor Copaci – în martie 2017.

Potrivit Legii cu privire la energetică, Agenţia este condusă de un Consiliu de Administraţie format din 5 directori care exercită funcţii de demnitate publică. Toți directorii au invocat în cererile sale de demisie motive personale. Membrii ai Consiliului de Administrație al ANRE sunt numiți de Parlament pe o perioadă de șase ani.

Cum sunt numiți în funcție directorii ANRE

Directorii Consiliului de Administraţie sunt numiţi în funcţie de către Parlament, pe bază de concurs. Concursul de selectare a directorilor se organizează de către comisia parlamentară de profil şi se desfăşoară în mod public. Pentru participare la ședințele comisiei, în calitate de membri observatori fără drept de vot, pot fi invitați reprezentanți ai Guvernului, mediului academic de profil, Secretariatului Comunității Energetice, Delegației Uniunii Europene și experți în domeniul energeticii care își desfășoară activitatea pe plan național și internațional.

După evaluare, comisia parlamentară de profil propune Parlamentului candidații desemnați.

Parlamentul, la propunerea Președintelui Parlamentului, învesteşte în funcţia de director general unul dintre directorii Consiliului de Administraţie aflaţi în exerciţiu sau selectaţi prin concursul respectiv, ținând cont de experienţa acestora în sectoarele reglementate de Agenţie şi în funcţia de conducere. Învestirea directorului în exerciţiu în funcţia de director general nu prelungeşte durata mandatului acestuia, iar după învestire directorul Consiliului de Administraţie exercită atribuţiile de director general până la încetarea mandatului de director.

Национальное агентство по регулированию в энергетике - Sputnik Moldova
Schimbări importante la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică

Mandatul de director al Consiliului de administraţie încetează în cazul demisiei, revocării, expirării mandatului sau al decesului. Directorul se revocă de Parlament în caz de pierdere a cetăţeniei Republicii Moldova; imposibilitate a exercitării funcţiei, din motive de sănătate, pe o durată mai mare de 6 luni consecutive;  alegere sau numire în altă funcţie; condamnare pentru comiterea infracţiunilor cu intenţie şi/sau condamnare la privaţiune de libertate, prin hotărâre definitivă şi irevocabilă a instanţei de judecată sau rămânere definitivă a actului de constatare al Autorităţii Naţionale de Integritate.

Parlamentul continuă căutările

Comisia parlamentară economie, buget şi finanţe a anunţat, la începutul lui decembrie, concurs pentru selectarea candidaţilor la două funcţii vacante de director al Consiliului de Administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Este vorba despre posturile rămase vacante în urma demisiei lui Ghenadie Pârțu și Iurie Onica. Ulterior, la 14 decembrie, a anunțat concursul de selectare a candidaţilor la celelalte trei funcţii de Director al Consiliului de Administraţie al ANRE. În primul caz, termenul de depunere a dosarelor s-a încheiat la 3 ianuarie, iar în cel de-al doilea caz, se va încheia la 16 ianuarie.

La concurs pot participa persoanele care deţin cetăţenia Republicii Moldova; au studii superioare în domeniul tehnic, economic, financiar sau juridic şi experienţă de lucru de cel puţin 10 ani în unul dintre domeniile menţionate, dintre care cel puţin 3 ani în funcţii de conducere în instituții publice sau întreprinderi din sectoarele reglementate de Agenția Naţională pentru Reglementare în Energetică; au o reputaţie ireproşabilă și capacitate deplină de exerciţiu; cunosc limbile română și engleză; nu sunt membri ai vreunui partid politic.

Fluxul de știri
0