Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Poliția nu va interveni în accidentele cu pagube mai mici de 20 de mii de lei

© Photo : INPPoliția de Patrulare
Poliția de Patrulare - Sputnik Moldova
Abonare
În cazul dacă cineva din părți nu recunoaște vina sau vizual prejudiciul este mult mai mare de cât 20 de mii de lei, atunci prezența agentului constatator va fi obligatorie.

CHIȘINĂU, 20 ian – Sputnik. Accidentele rutiere soldate doar cu daune materiale nesemnificative vor fi documentate printr-o procedură simplificată de constatare amiabilă. O nouă lege prevede că procedura de constatare amiabilă se va aplica în cazul accidentelor soldate doar cu deteriorarea nesemnificativă a vehiculelor, fără cauzare de leziuni corporale victimelor.

Accident - Sens Giratoriu - Sputnik Moldova
Cum poți scăpa de răspundere penală când ai rănit pe cineva într-un accident rutier

Potrivit documentului, șoferii implicați în accident trebuie să dețină polița de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto sau certificatul de asigurare ”Cartea Verde” și să semneze benevol formularul de constatare amiabilă de accident.

Documentul definește și noțiunea de deteriorare nesemnificativă a vehiculelor care presupune deteriorarea cauzată prin avariere, suma căreia nu depășește 20 de mii de lei.

Formularul de constatare amiabilă de accident prevede în mod obligatoriu informaţii despre circumstanţele producerii accidentului, datele personale de identificare ale conducătorilor şi autovehiculelor implicate, datele din poliţele de asigurare RCA sau certificatul de asigurare „Cartea Verde”, daunele cauzate autovehiculelor, precum şi alte informaţii stabilite în actele normative ale autorităţii de supraveghere. Formularul va conţine două pagini autocopiative, cu aceeaşi valoare juridică şi vor fi eliberate asiguratului de către asigurator, odată cu poliţa de asigurare RCA sau la cerere.

”În cazul dacă cineva din părți nu recunoaște vina sau vizual prejudiciul este mult mai mare de cât 20 de mii de lei, atunci prezența agentului constatator va fi obligatorie”, a explicat deputatul Adrian Lebedinschi, autorul documentului.

Noua procedură este o soluţie de constatare a faptelor, circumstanţelor şi a persoanei vinovate de producerea accidentului, alternativă procedurii aplicate de către angajaţii organelor afacerilor interne, ai unităţilor de pompieri şi ai procuraturii şi este aplicabilă prin voința benevolă a părților.

”Poliția este nevoită să iasă la fața locului la fiecare accident rutier, ceea ce aduce în jur de 1,5 milioane de lei cheltuieli  MAI numai pentru ieșirea la fața locului și cercetarea acestor cauze”, a declarat autorul.

Potrivit acestuia, angajații Poliției nu reușesc să cerceteze aceste cauze, iar persoanele implicate în acest accident trebuie să aștepte ore în șir angajații poliției, situație care generează și blocaje n trafic.

Permis de conducere  - Sputnik Moldova
Societate
De săptămâna viitoare, mulți șoferi din Moldova vor rămâne fără permise de conducere

Procedura simplificată se va aplica în cazul accidentelor în care sunt implicate doar două autovehicule, accidentul este soldat cu daune materiale nesemnificative și nu sunt vătămări corporale.

Acțiunea juridică a acestei legi va începe la expirarea a 12 luni de la data publicării, pentru cazurile de accident de autovehicul cu implicarea autovehiculelor posesorii sau utilizatorii cărora dețin polița de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto internă, ceea ce înseamnă sfârșitul anului 2019. Pentru cazurile de accident de autovehicul cu implicarea autovehiculelor posesorii sau utilizatorii cărora dețin certificatul de asigurare „Carte Verde” legea va intra în vigoare la expirarea a 24 luni de la data publicării, la sfârșitul anului viitor. 

Fluxul de știri
0