Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum poți scăpa de răspundere penală când ai rănit pe cineva într-un accident rutier

© Sputnik / Сергей ЦуркануAccident - Sens Giratoriu
Accident - Sens Giratoriu - Sputnik Moldova
Abonare
Șoferii din Moldova care au provocat accidente rutiere cu rănirea medie a victimelor ar putea fi privați de răspunderea penală. Vezi în ce condiții.

CHIȘINĂU, 19 ian – Sputnik. În cazul accidentelor rutiere cu victime cărora le-au fost provocate leziuni corporale medii, există posibilitatea împăcării părților fără inițierea unui proces penal. Aceste modificări la Codul Penal au intrat în vigoare la începutul lunii ianuarie.

Permis de conducere  - Sputnik Moldova
Societate
De săptămâna viitoare, mulți șoferi din Moldova vor rămâne fără permise de conducere

Prin aceste modificări se urmărește scopul înlăturării răspunderii penale pentru această infracțiune, în cazul împăcării victimei cu făptuitorul.

Până a intra în vigoare aceste modificări, Cod Penal stabilea răspunderea pentru încălcarea regulilor de securitate a circulaţiei sau de exploatare a mijloacelor de transport de către persoana care conduce mijlocul de transport, încălcare ce a cauzat din imprudenţă o vătămare medie a integrităţii corporale sau a sănătăţii.

Astfel, fiind o infracțiune materială, pericolul social al acestei infracțiuni se află în legătură cauzală directă cu survenirea urmărilor prejudiciabile – vătămarea medie a integrității corporale sau a sănătății, iar latura subiectivă în privința acestor urmări trebuie să se caracterizeze prin imprudență în una din cele 2 forme ale sale – neglijență sau încredere în sine.

Potrivit autorului acestor modificări, deputatul Adrian lebedinschi, pericolul social al acestei fapte nu îl întrece pe cel din articolele II-VI al Codului Penal, pentru care se prevede posibilitatea procedurii de împăcare și, respectiv, înlăturării răspunderii penale. Mai mult, pericolul social comparativ redus al acestei fapte, reiese și din sancțiunea stabilită de legiuitor pentru această faptă, situând-o astfel în grupul infracțiunilor mai puțin grave.

Fluxul de știri
0