Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce sume trebuie să plătească statului persoanele angajate la muncă cu ziua

© Sputnik / Rodion Procalei леи
lei леи - Sputnik Moldova
Abonare
Zilierii din Moldova se află în câmpul legal odată cu intrarea în vigoare a Legii privind exercitarea unor activități necalificate cu caracter ocazional desfășurate de ziler. Acest statut le impune și unele obligații pecuniare față de stat.

CHIȘINĂU, 20 ian – Sputnik. Zilierii din Moldova au devenit plătitori a contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii. Zilierii sunt obligați prin lege să se asigure pe bază de contract individual încheiat cu Casa Naţională de Asigurări Sociale.

Tariful și baza de calcul ale contribuției individuale de asigurări sociale de stat obligatorii pentru zilieri constituie 2148 lei anual. Aceștia vor achita lunar câte 1/12 din suma anuală, până la data de 25 a lunii următoare lunii de gestiune, pentru lunile în care au exercitat activitate necalificată cu caracter ocazional.

Agricultura - Sputnik Moldova
Ce vor păți țăranii care angajează la muncă zilieri

Potrivit Legii privind exercitarea unor activități necalificate cu caracter ocazional desfășurate de ziler, din veniturile obținute din activitatea necalificată cu caracter ocazional exercitată de zilier nu se calculează contribuțiile de asigurări sociale de stat obligatorii. Zilierul are obligația de a se încadra în sistemul public de asigurări sociale obligatorii pe bază de contract individual, încheiat cu Casa Națională de Asigurări Sociale.

De asemenea, din veniturile obținute din activitatea necalificată cu caracter ocazional exercitată de zilier nu se rețin primele de asigurare obligatorie de asistență medicală în formă de contribuție procentuală. Zilierul are obligația de a se încadra în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală conform actelor normative în vigoare.

În același timp, pata impozitului pe venit din activitatea necalificată cu caracter ocazional exercitată de zilier se efectuează de către beneficiar în conformitate cu prevederile Codului Fiscal.

Fluxul de știri
0