CHIȘINĂU, 20 ian – Sputnik. Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, a explicat, în cadrul unui prim interviu în noua sa funcție acordat pentru presa de la Chișinău, dacă moneda unică europeană ar putea ocupa locul dolarului atunci când BNM calculează rata de schimb valutar.
Guvernatorul a declarat că, deocamdată o asemenea decizie nu a fost luată. Asta pentru că în comerțul extern al țării, chiar dacă într-o proporție tot mai mică, predomină cumulativ utilizarea dolarului american și a valutelor cu o corelație înaltă la dolar.
În același timp, potrivit BNM, majoritatea piețelor internaționale, inclusiv a resurselor energetice, folosesc dolarul american ca valută de referința.
”Schimbarea valutei de referință are și efecte asupra mai multor instituții ale statului. O astfel de decizie va fi luată numai după consultări largi, pentru a identifica și a diminua riscurile legate de o astfel de tranziție”, susține guvernatorul.
Potrivit lui Armașu, BNM analizează subiectul, ținând cont de faptul că în ultimii ani s-au intensificat decontările în euro pe fondul creșterii schimburilor comerciale cu Uniunea Europeană, a investițiilor străine directe și a transferurilor de mijloace bănești din spațiul european în favoarea persoanelor fizice din Republica Moldova.
Potrivit Cadrului bugetar pe termen mediu 2019-2021, se preconizează o apreciere a ratei medii de schimb față de dolarul american de la 18,49 de lei în 2017 până la 16,83 lei în 2018, urmată de deprecierea treptată pentru următorii ani până la 18,51 lei/dolar SUA în anul 2021.
În anul 2019, se estimează un curs de schimb al leului de 17,20 de lei pentru un dolar, iar la sfârșitul anului de 17,56 de lei pentru un dolar american.