Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cât timp vor mai putea folosi moldovenii bancnotele de 500 de euro

CC0 / Pixabay / Capri23auto / Euro
Euro - Sputnik Moldova
Abonare
Din 27 ianuarie, băncile din zona euro întrerup emiterea bancnotelor de 500 de euro. Ce trebuie să știe cetățenii, inclusiv cei moldoveni, care vor rămâne cu bancnote de 500 de euro și după această dată.

CHIȘINĂU, 19 ian – Sputnik. Băncile centrale din zona euro nu vor mai emite, din data de 27 ianuarie 2019, bancnote de 500 de euro. Germania și Austria vor beneficia de o amânare până pe data de 26 aprilie 2019. Anunțul a fost făcut de Banca Centrală Europeană (BCE).

Euro - Sputnik Moldova
Din 27 ianuarie nu va mai fi emisă bancnota de 500 de euro. Ce trebuie să facă moldovenii

Astfel, începând cu 27 ianuarie 2019, 17 dintre cele 19 bănci centrale naționale din zona euro nu vor mai emite bancnote de 500 de euro. Excepție vor face Deutsche Bundesbank și Oesterreichische Nationalbank. Banca Federală a Germaniei și Banca Națională a Austriei vor continua să emită aceste bancnote până în 26 aprilie inclusiv, pentru a asigura o tranziție armonioasă și din considerente de logistică,

Potrivit Băncii Centrale Europene, bancnotele existente în valoare de 500 de euro vor continua să fie mijloc legal de plată.

”Astfel, fiecare persoană va putea utiliza în continuare bancnotele de 500 de euro ca mijloc de plată. Aceste bancnote vor putea fi cheltuite și păstrate”, potrivit BCE.  

Banca Centrală Europeană mai anunță că, după data de 27 ianuarie aceste bancnote vor putea fi schimbate în bănci și casele de schimb valutar.

Și Banca Națională a Moldovei a anunțat anterior că bancnota de 500 de euro va rămâne un mijloc legal de plată și își va păstra valoarea. Aceasta va putea fi schimbată în continuare la unitățile de schimb valutar de pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv la băncile comerciale, și utilizată pentru efectuarea plăților în țările zonei euro.

Decizia BCE a fost luată în urmă cu doi ani pentru a împiedica activitățile ilicite în care se utilizează bancnota de 500 de euro. Totodată, este planificată introducerea bancnotelor de 100 și 200 de euro din seria „Europa”. Bancnotele de la 5 la 200 de euro vor fi păstrate în circulație.

Bancnotele din seria „Europa” sunt introduse treptat, pe parcursul mai multor ani, în ordine crescătoare. Primele patru bancnote din noua serie (5, 10, 20 și 50 de euro) au fost puse în circulație în anii 2013, 2014, 2015 și, respectiv, 2017.

Fluxul de știri
0