Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Brexit: Discuții în Parlamentul Marii Britanii pentru un al doilea referendum

CC0 / Pixabay / TheDigitalArtist / Brexit
Brexit - Sputnik Moldova
Abonare
Guvernul britanic s-a angajat, cu diferite grupuri din parlament, în discuții referitoare la organizarea unui al doilea referendum cu privire la Brexit.

CHIȘINĂU, 19 ian – Sputnik. Totuși, planul cu privire la perioada de timp în care ar putea fi organizat un al doilea vot privind retragerea Marii Britanii din UE, prezentat de cabinet, este „complet greșit”, potrivit liderului Partidului Liberal Democrat, din opoziție, Vince Cable.

Brexit - Sputnik Moldova
Premierul francez: Am activat pregătirile pentru scenariul „fără acord pe Brexit”

„Aceste discuții au adus la suprafață faptul că în cercurile guvernului se manifestă o neînţelegere deplină cu privire la perioada de timp în care poate fi organizat un nou vot”, a declarat pentru The Guardian liderul liberal-democrat Vince Cable, citat de Sputnik Internaţional

De asemenea, fostul procuror general Dominic Grieve, membru al Partidului Conservator, s-a numărat printre politicienii care și-au exprimat dezacordul cu privire la planul Cabinetului legat de organizarea unui referendum.

„Dacă Parlamentul dorește organizarea unui referendum și Guvernul este pregătit să-l faciliteze, ar putea fi organizat rapid și într-o perioadă de timp limitată legată de extinderea articolului 50. Este uimitor ca Guvernul să vină cu astfel de cerinţe când acordul privind Brexit – care a  fost respins în totalitate de Parlament – nu oferă nicio certitudine cu privire la relația noastră viitoare cu Uniunea Europeană și ar rezulta pur și simplu în ani de discuții și negocieri (…). Nu este nici util, nici corect să se transmită astfel de informații care induc în eroare”, a declarat Grieve citat de Express.

In this image from TV, Britain's Prime Minister Theresa May gives a statement to parliament Monday July 9, 2018. - Sputnik Moldova
Politică
UK: Va fi prezentat un nou acord cu privire la Brexit - May nu exclude o ieşire fără acord

Prim-ministrul Theresa May a început discuțiile cu parlamentarii cu privire la următorul pas care urmează să fie luat pentru ieşirea din impasul legat de Brexit, după ce deputații au respins acordul de retragere din UE propus de aceasta, ceea ce a deschis calea către un Brexit fără acord.

Miercuri, May a supraviețuit votului de neîncredere în Guvern și a invitat parlamentarii la dialog pentru găsirea de soluţii. Partidul Laburist, condus de liderul opoziției, Jeremy Corbyn, a refuzat să participe la discuții.

Având în vedere că data pentru Brexit, prevăzută de articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, şi anume 29 martie, se apropie, May a anunţat că îşi va prezenta luni propunerile pentru pașii următori în chestiunea Brexit. Propunerile trebuie apoi discutate și amendate de parlamentari.

Angela Merkel - Sputnik Moldova
Cancelarul german, Angela Merkel, regretă respingerea acordului cu privire la Brexit

Presa britanică a relatat, citând un document al Cabinetului, că guvernul crede că va lua mai mult de un an organizarea unui al doilea referendum privind Brexit.

Totuşi, liderul Partidului Liberal Democrat din partea opoziției a negat această idee.

„Ar fi perfect posibil să organizăm un nou vot popular care să aibă loc chiar în luna mai, fără a încălca cerințele constituționale și practice”, a afirmat Cable.
Fluxul de știri
0