CHIȘINĂU, 18 ian - Sputnik. Piața imobiliară din Moldova trece prin vremuri grele. Cererea de locuințe rămâne destul de redusă, constucțiile continuă, iar prețurile apartamentelor sunt „înghețate”. Totodată, creditele ipotecare sunt tot mai solicitate de cetățenii țării.
De ce creditele ipotecare sunt tot mai solicitate
Într-un interviu pentru presa locală, guvernatorul BNM, Octavian Armașu, a declarat că interesul sporit pentru creditele ipotecare din partea cetățenilor se datorează dobânzii mai mici și programelor de susținere ale statului.
Majorarea creditelor ipotecare se datorează pe lângă alți factori și implementării programului de stat „Prima Casă”, care le oferă cetățenilor Republicii Moldova, cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani, posibilitatea de a obține credite pentru procurarea propriei locuințe.
Conform situației din 30.11.2018, creditele acordate pentru procurarea/construcţia imobilului au constituit 3,8 miliarde de lei sau 10,7 la sută din portofoliul de credite pe sector, majorându-se de la începutul anului 2018 cu 1,2 miliarde de lei (sau cu 44,0 la sută).
Alți factori care justifică creșterea rapidă a creditării ipotecare
Octavian Armași a mai menționat că, atunci când vine vorba de creditele ipotecare, trebuie să ținem cont și de nivelul istoric jos al acestora în Moldova. Creșterea rapidă se datorează și unei baze mici.
În țările aproape comparabile, nivelul creditelor ipotecare e mult mai înalt - în Lituania creditele ipotecare constituie 37 la sută din portofolium iar în Georgia – 56 la sută.
Creditele ipotecare, în mod tradițional, sunt printre cele mai puțin riscante credite în portofoliul băncilor, astfel rata de neperformanță a acestora este în prezent de patru la sută, comparativ cu rata medie pe sector de 13 la sută.
Obligațiunile Bancii Naționale cu privire la creditele ipotecare
Banca Națională, în calitate de regulator, își îndeplinește funcția de monitorizare și prevenire a riscurilor care ar putea rezulta din creditarea excesivă. Astfel, BNM în cadrul controalelor sale verifică aleatoriu creditele ipotecare, pentru a nu admite ca acestea să fie purtătoare de riscuri majore.
Totodată, băncile licențiate elaborează politici adecvate pentru acordarea creditelor ipotecare și le aplică eficient în activitatea lor de creditare. Creditarea este benefică pentru ambele părți atunci când este abordată cu prudență atât din partea clienților, cât și din perspectiva băncilor.
Piața imobiliară din Republica Moldova - opinia expertului
Căderea prețurilor la apartamente în Chișinău nu este catastrofală, constituind în medie 3 — 5%, a declarat pentru Sputnik Dumitru Taraburcă, expert în domeniu. Potrivit lui Taraburcă, această situație se va menține din cauza plecării cetățenilor peste hotare.
„Căderea prețurilor la imobiliare este în defavoarea tuturor. Atât timp cât sunteți în căutarea unui apartament, acest fenomen ar putea fi un plus, însă, după ce l-ați ales, situația deja nu va fi una dintre cele mai fericite, deoarece ați devenit proprietarul unui bun care se ieftinește constant", a spus Taraburcă.
Acesta a menționat că doritorii de a-și procura o locuință trebuie să fie foarte atenți la ofertele cu un preț mai mic decât cel mediu. Potrivit specialistului, astăzi, ca niciodată, piața imobiliară se caracterizează prin oferirea informației distorsionate.
„Deși prețurile s-au redus, necesitățile cumpărătorilor de a procura o locuință sunt foarte mari", susține expertul.
Nivelul scăzut al vânzărilor este legat de calitatea obiectelor oferite astăzi de piața imobiliară.
În special, este vorba de apartamentele vechi care nu dispun de o infrastructură modernă. Această problemă este specifică și pentru unele clădiri noi. În opinia specialistului, cauza situației haotice de pe piața imobiliară constă în lipsa unei reglementări, fapt ce influențează inclusiv asupra prețurilor la apartamente.
Potrivit specialistului, noua generație crește, pleacă peste hotare și se mai întoarce în Moldova.
„Generația precedentă dorea să se întoarcă acasă și a investit banii câștigați în străinătate - în domeniul imobiliar din Moldova. Acum însă, tinerii nu vor procedează la fel”, a spus Dumitru Tarburcă.