Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Expert: Rezultatele alegerilor parlamentare sunt clare de pe acum

© Sputnik / Miroslav RotariUrnă de vot
Urnă de vot - Sputnik Moldova
Abonare
Starea de spirit a electoratului este clară, de aceea deja de pe acum pot fi prevăzute rezultatele pe care le vor obține principalii concurenți electorali.

CHIȘINĂU, 17 ian – Sputnik. Victor Juc, vicedirectorul Institutului de Studii Juridice, Politice și Sociologice, a făcut pentru Sputnik Moldova o prognoză cu privire la rezultatele alegerilor parlamentare din februarie.

Potrivit politologului, starea de spirit a electoratului este clară, de aceea deja de pe acum pot fi prevăzute rezultatele pe care le vor obține principalii concurenți electorali. Victor Juc este sigur că majoritatea mandatelor în Parlament – circa 90% - le vor reveni următoarelor trei partide politice: PSRM, PDM și blocului ACUM.

„Cred că Partidul Socialiștilor poate conta pe circa 20 de locuri pe circumscripția națională și aproximativ 15 locuri pe cele uninominale. Partidul Democrat poate conta pe aproximativ 15 locuri pe circumscripția națională și 20 (sau poate că și mai mult) pe circumscripțiile uninominale. Blocul ACUM poate spera la 15 locuri pe circumscripția națională și aproximativ 10 locuri pe circumscripțiile uninominale”, a spus politologul.

Игорь Додон - Sputnik Moldova
Politică
Declarație importantă a președintelui Dodon: Va participa sau nu la alegerile parlamentare

Potrivit prognozei expertului, socialiștii și democrații vor acumula aproximativ același număr de mandate și, ipotetic, pot forma majoritatea parlamentară. Aceeași posibilitate poate apare și pentru crearea unei alte alianțe: PDM și ACUM. Și într-un caz, și în altul, rezultatele electorale ale principalilor jucători politici vor fi suficiente pentru crearea unei coaliții de guvernare, indiferent de combinație.

Totodată, în opinia lui Juc, nu trebuie neglijate nici celelalte partide politice. Anumite șanse au și alte trei partide care speră de asemenea să treacă pragul electoral.

„Să rezervăm trei–cinci circumscripții uninominale pentru surprize. Însă tabloul care se conturează arată că cei trei concurenți electorali principali vor întruni peste 90 de mandate”, a adăugat expertul.

Fluxul de știri
0