Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Soarta lui Vîșinski în Ucraina, în vizorul OSCE

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Accesați arhiva multimediaАкция в поддержку Кирилла Вышинского у посольства Украины
Акция в поддержку Кирилла Вышинского у посольства Украины - Sputnik Moldova
Abonare
În scrisoarea adresată lui Dmitri Kiselev, secretarul general al OSCE a comunicat că urmărește soarta lui Vîșinski în Ucraina.

CHIȘINĂU, 15 nov – Sputnik. Secretarul general al OSCE, Thomas Greminger, i-a expediat o scrisoare directorului general al AIP „Rossia segodnia”, Dmitri Kiselev, în care a comunicat că organizația are în vizor soarta directorului portalului RIA Novosti Ucraina, Kirill Vîșinski.

Instanța ucraineană a prelungit pe 1 noiembrie arestul directorului portalului până pe 28 decembrie.

„OSCE, prin intermediul reprezentantului pentru problemele libertății mass-media, va continua să urmărească atent cazul domnului Vîșinski”, a subliniat Greminger în scrisoarea către Kiselev.

Secretarul general al OSCE a confirmat de asemenea că a prinit în timpul conferinței de presă din 2 noiembrie, susținută împreună cu ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, o scrisoare de la mama jurnalistului, Larisa Bogdanova, în care aceasta și-a exprimat recunoștința față de OSCE pentru îngrijorarea de care a dat dovadă în legătură cu ultima prelungire a termenului de arest în Ucraina a lui Kirill Vîșinski.

Акция в поддержку журналиста К. Вышинского - Sputnik Moldova
Rusia
Kiseliov și Simonean, despre dosarul lui Vâșinski: Procesul de judecată nu are viitor

Vîșinski a fost reținut la Kiev pe data de 15 mai 2018, fiind învinuit de susținerea republicilor autoproclamate din Donbas și trădare de patrie. Pedeapsa maximă prevăzută de articolul respectiv este 15 ani de închisoare.

În data de 17 mai, instanța de judecată din Herson l-a pus sub arest pe Vîșinski pentru 60 de zile, fără posibilitatea de a fi eliberat sub cauțiune. În timpul ședinței, Vîșinski a solicitat ajutor din partea liderului rus, declarând totodată că va renunța la cetățenia ucraineană.

Vladimir Putin a calificat situația ca fiind una fără precedent, declarând că Vîșinski a fost arestat „pentru exercitarea directă a atribuțiilor sale profesionale, pentru îndeplinirea funcției de jurnalist”.

Reprezentantul OSCE pentru problemele libertății mass-media, Harlem Désir, și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu acțiunile autorităților ucrainene împotriva RIA Novosti Ucraina la Kiev. După ultima prelungire a termenului de arest al lui Vîșinski, Désir și-a exprimat dezamăgirea față de poziția Ucrainei și a cerut ca jurnalistul să fie eliberat. Comentând situația în cazul Vîșinski, secretarul general al OSCE, Thomas Greminger, a menționat că toate țările care fac parte din această structură și-au asumat obligația să contribuie la crearea condițiilor în cadrul cărora jurnaliștii să poată activa în orice stat membru al OSCE, de aceea aceste țări trebuie să respecte standardele internaționale și să nu se implice în activitatea mass-media.

Fluxul de știri
0