Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Pavel Filip a vorbit despre rezultatele pe care le-a obținut Guvernul în timp de trei ani

© Sputnik / Miroslav RotariPavel Filip
Pavel Filip - Sputnik Moldova
Abonare
Șeful cabinetului de miniștri a vorbit despre condițiile de trai trăi ale cetățenilor, despre economia țării, politica externă și prioritățile guvernului.

CHIȘINĂU, 17 ian - Sputnik. Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, a prezentat raportul cu privire la activitatea a Guvernului pentru ultimii trei ani.

„Am venit la guvernare după anul 2015, an în care am avut trei prim-miniștri în funcție și alți doi interimari. Înțeleg foarte bine de ce oamenii nu ne-au dat mari șanse”, a declarat Pavel Filip.

Salarii și pensii

Premierul a menționat că Guvernul a reușit să crească veniturile oamenilor prin schimbări și reforme care au adus echitate și echilibru în sistem.

Medicamente - Sputnik Moldova
Medicamentele ar putea să se ieftinească: Iată ce propune premierul Filip

Din 1 decembrie anul trecut, salariile tuturor bugetarilor au crescut în baza reformei salariilor. Potrivit prim-ministrului, nimeni nu va mai avea un salariu mai mic de 2000 de lei și nimeni nu va avea salariu mai mic decât a avut până acum.

„Ne-am îngrijit și de pensionari, însă am adus mai întâi echitate în sistemul de pensionare, prin reforma pensiilor. Am introdus o nouă formulă de calcul care aduce pensii cu 30% mai mari celor care s-au pensionat începând cu anul trecut. Trebuie să recunosc și cred în continuare că pensia în Republica Moldova este foarte mică. Însă am făcut eforturi ca să o majorăm”, a declarat Filip.

Alocații sociale și indemnizații

Peste 603 mii de persoane au primit pentru prima dată, de sărbători, un ajutor de 600 de lei. Totodată, Guvernul a majorat de două ori îndemnizațiile unice la nașterea copilului - de la 3000 la peste 6000 de lei.

De ce unii bugetari nu și-au primit salariile: Iată pe cine a admonestat premierul Filip>>>

Economia Moldovei

„După criza în care era țara în 2015, când PIB-ul a scăzut cu 0,5 a sută, din 2016 am pus Republica Moldova pe un trend ascendent și țara noastră a intrat într-un nou ciclu economic. Avem o creștere economică constantă, de peste 4 la sută. Ceea ce înseamnă unul dintre cele mai înalte ritmuri de creștere din regiune”, a menționat Pavel Filip.

Punctul de trecere Palanca - Sputnik Moldova
Societate
Veste bună pentru călători: Un nou punct de traversare a frontierei cu Ucraina- Foto

Infrastructura țării

„Infrastructura a fost și este, de fapt, prioritate națională și asta pentru că în secolul 21 vrem să putem spune că suntem o țară europeană nu doar din punct de vedere geografic, ci și din punct de vedere al infrastructurii”, a declarat Filip. Potrivit premierului, Guvernul a lansat cel mai amplu program de reparație a drumurilor.

Securitate și apărare

Investiții, locuri de muncă mai bine plătite, venituri mai mari - așa vrea Guvernul Filip să îi convingă pe oameni să rămână acasă.

„În același timp, vrem ca cetățenii noștri să aibă un sentiment de siguranță. Am făcut pași importanți și la securizarea frontierelor”, a spus prim-ministrul.

Locuințe de serviciu pentru 335 de militari – Pavel Filip a înmânat cheile>>>

Politica externă

„În continuare, rămânem orientați spre vectorul european, obiectivul nostru este să aducem cetățenilor noștri un nivel de trai european, salarii și pensii europene, infrastructură modernă și condiții de viață exact ca în statele membre”, a declarat Pavel Filip.

Prim-ministrul a mai menționat că Republica Moldova are relații bune și cu alte state și peste 40 de acorduri de comerț liber semnate cu diverse țări.

Fluxul de știri
0